bezár
 

film

2014. 04. 22.
Az együttléthez vezető út
24. MEDIAWAVE – Nemzetközi Film és Zenei Együttlét, 2014. április 29. - május 3.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Andalúzok, felvidékiek, csángók, svédek, norvégok, japánok, amerikaiak, törökök, hollandok, németek, franciák, altájiak... Film, zene, színház, performansz, kiállítások, konferenciák, beszélgetések, ifjúsági művészeti műhelyek, 5 napos majális és erődfoglalás, utána afterparty Pesten és Rábapatonán. Beszámoló a MEDIAWAVE Toldi Moziban tartott sajtótájékoztatójáról.

Egy hét múlva, április 29-én, kedden kezdődik a MEDIAWAVE Együttlét. A jövőre negyedszázados fesztivál ugyanis nem akarja többé fesztiválnak nevezni magát. Ha véletlenül valaki megszokásból fesztivált emleget, kórusban javítják ki: Együttlét. 

Kis név- és programtörténet
 
A MEDIAWAVE kicsit olyan, mint Ságvári Endre, csak azért nem mondhatni, hogy 32 neve volt, mert még nincs harminckét éves. 24 évvel ezelőtt, Győrben, VIII. Nemzetközi Film és Videó Művészeti Fesztivál néven indult a rendezvény, csak ’92-ben vette fel a MEDIAWAVE nevet és a Nemzetközi Vizuális Művészeti Fesztivál alcímet. Már ekkor sem csak a filmekről szólt, kapcsolódtak hozzá koncertek, kiállítások, színházi előadások, performanszok is. ’95-től sokáig Fényírók Fesztiváljaként határozta meg önmagát, s a társművészetek egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a programban. 2008-ban volt az újabb keresztelő, innentől hivatalosan is egyenrangúsították a zenét és a filmet a Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál alcímmel, de a Fényírók Fesztiválja, mint párhuzamos alcím, még ez utoljára megmaradt. (Azaz a fesztivál filmes szekciójaként, s díjaként máig tovább él...) 2009 volt az utolsó győri év, aztán a fesztivál Szombathelyre költözött át két évre, másodjára még a hagyományos tavaszi időpont is megváltozott, június elejére csúszott a program. 2012 óta lehet megtalálni a mai helyszínen, Komáromban, a Monostori Erődben. Az "Együttlét" név pedig már tavaly előkerült, ez lett az új alcím: Nemzetközi Film és Zenei Együttlét. De a fesztivál szó használatát még nem kérték ki maguknak, a "merjünk kicsik lenni" gondolat mentén a szlogen "Magyarország legnagyobb kisfesztiválja" lett.
 
Ez a kisfesztivál nagyon-nagyon sok programmal vár idén, nem is került minden szóba a sajtótájékoztatón, de mivel valamennyiről tájékozódhatunk az esemény honlapján, érdekesebb lehet, hogy a szervezők mit emelnek ki, mit tartanak a legfontosabbnak.

Az út
 
Hartyándi Jenő fesztiváligazgató személyes vallomással kezdi: "Klasszikus művészetközvetítő eljárás, hogy zenekarokat hívunk meg, és azokat meg lehet nézni. Ez engem már egyre kevésbé érdekel. Sokkal fontosabb maga az út, mint a produkció." A MEDIAWAVE idei témája ugyanis az út, konkrét és átvitt értelemben is, ha jól értelmezem. Utazás gyalog, autón, lovon és repülőgépen, és az alkotáshoz vezető út, út önmagunkhoz, a másik emberhez vezető út, a világ megismerésének útja... Különlegesnek ígérkezik a dolog. Amire pedig Hartyándi Jenő utalt, az különösen a műhely és workshop programokra vonatkozik, melyeken minden művészeti ág képviselteti magát, a filmes, a fotós, a fényfestő, az irodalmi, és a számos zenei műhelybe egészen április 25-ig lehet jelentkezni.

Film a hálón
 
"Úton" a már lezárult online filmverseny címe is. A díjazottakat a közönség választotta ki, március 1. és április 30. között lehetett szavazni, de a filmek megnézhetők továbbra is, és egy összeállítást belőlük a sajtótájékoztatón is levetítettek. A filmverseny legjobb alkotásaiból készült válogatás pedig az Erődben is látható lesz.

Zene
 
A sajtótájéékoztató munkamegosztása úgy alakult, hogy Hartyándi Jenő csak a zenéről és a kísérőprogramokról beszélt, a filmekről szólást átengedte másnak. Láthattunk egy összefoglalót a zenei programból, kivéve a jazzt, amivel nem akarták a sajtót terhelni, sajnos... Az azért elhangzott, hogy Grencsó István idén sem hiányzik a fellépők közül, a programból pedig kinéztem, hogy a legendás Pop Iván újraéled, Gentry Sultan néven. A folk és ethno programból a legkülönlegesebb csemegének Artem, az altáji torokhangú énekes látszik, meg Davinia Jaén andalúz flamenco zenekara és a Baba Zula nevű formáció, akik török pszichedelikus ethnót ígérnek.

Film és filmesek az Erődben
 
A filmprogramot Durst György vezette fel, a figyelemfelkeltő összeállítás részleteket mutatott animációs-, dokumentum- és játékfilmekből egyaránt. Az egyik dokumentumfilben, Sós Ágnes Szerelempatakjában idős nénik és bácsik mesélnek, milyen volt a szerelem, amikor még ifjak voltak és bohók, és megmutatják, milyen bohók tudnak lenni manapság is. Az animációs alkotások között akadt vicces, gyerekeknek való, költői látomás és velőtrázóan morbid, a szépségkultuszról és a plasztikai sebészetről (Bucsi Réka a Berlinale rövidfilm versenyébe beválogatott Symphony No. 42 című animációs rövidfilmje és Szirmai Márton közönségkedvenc Grimm Caféja is látható lesz). 88 film szerepel a nemzetközi versenyprogramban, és számos alkotás versenyen kívül. A magyar filmek – 31 – külön szekcióban mérettetnek meg, melynek zsűrije kizárólag külföldi ítészekből áll. Kotnyek István, a függetlenfilm egyik emblematikus alakja pedig most nem filmekkel, hanem kiállítással és performansszal szerepel, régi teknőkből készített "2 és fél D-és" alkotásokat, s egyet közülük felajánlott Dunán való leúsztatás céljára.

100 évesek
 
Idén Hermann Ottó Emlékév van, melynek MEDIAWAVE-re befogadott eseményeit a Tordas rádiós Vida Antal mutatta be. A 100 éve született polihisztor A magyar halászat könyve című művének táblaképeiből létre jött egy vándorkiállítás, mely a Bástyaudvaron tekinthető meg az Együttlét teljes ideje alatt. Szintén Hermann Ottóhoz kötődik a Vándortanösvény a Duna-parton, de ezt csak két napig járhatjuk be, május 1-2. között.
100 éves az első világháború is, id. Konok Tamás – a képzőművész édesapja – haditudósítóként működött a háború alatt, az ő eddig lappangó anyaga az Erőd Fogadóterében kapott helyet, mint ahogy Dr. Pellek Sándornak az afganisztáni eseményekről szóló fotókiállítása is.

Fehér folt oroszlánokkal
 
Eljött a Toldi moziba maga az Erőd parancsnoka is, Varga István építész. Annyi lelkesedéssel beszélt a munkájáról, a csodás épületegyüttesről, titkairól és múltjáról, hogy aki hallotta, biztos nem tudott neki ellenállni. A MEDIAWAVE csak a Dunai Bástyát foglalta el egy hétre, de maga a Monostori Erőd sokkal nagyobb, és látni kell az egészet, sőt nemcsak azt, hiszen Komáromban és a szlovák oldalon egy egész erődrendszer van, s ebből már négy látogatható. A "fehér folt" arra vonatkozik, hogy a szocialista időkben, mivel szovjet laktanya volt, a térképen nem is szerepelt az erődrendszer, csak egy fehér folt látszott a helyén, oly módon, ahogy a régi térképek a felfedezetlen területeket ábrázolták, ahol szörnyű veszélyek, éhes oroszlánok lestek a gyanútlan utazókra.
 
Irodalom, csere-bere, asztal, Occupy
 
Valójában ezek az össze nem függőnek tűnő dolgok nagyon is összefüggenek. A már említett irodalmi műhelyt a győri Műhely és a székesfehérvári Új Forrás folyóiratok tartják, de lesz könyvbemutató és irodalmi beszélgetés is. Itt kapcsolódik be az "asztal"-elve. Az idei évben a MEDIAWAVE-en a színpadok egyre kisebbek lesznek, az asztalok pedig egyre nagyobbak, hogy odaülhessen melléjük a közönség is. Az erőd bármelyik pontján, s bármikor kialakulhat ilyen asztal-program, ez az "Occupy", az erődfoglalás, fel kell fedezni, meg kell találni a zenészeket, a filmeseket, a képzőművészeket, az irodalmárokat, s lehet csatlakozni hozzájuk. Egyedülálló – de nem előszöri, hiszen már tavaly is volt – az össznépi csere-bere. Lehet hozni mindenfélét, s mindenfélére becserélni egymással, melyhez még kikiáltó is jár...

MEDIAWAVE a Gödörben
 
Bárdos Deák Ági ajánlotta a MEDIAWAVE pesti programjait. Rossz hírrel kezdte, a mostani helyén, a Király utcában se marad meg a Gödör Klub. Május elején bezárnak, utolsó eseményük lesz a MEDIAWAVE vendégül látása május 4-én, vasárnap. Zene és film, a program még nem végleges, a honlapon nincs is kinn.

Helyszínek és időpontok:
Monostori Erőd, Komárom, 2014. április 29. – május 3.
Gödör Klub, Budapest, 2014. május 4.
Rába-part & Diófa presszó, Rábapatona, 2014. május 4.

További információ:
http://mediawavefestival.hu/?nyelv=hun
 

Fotók: Sárközi Éva és MEDIAWAVE sajtó.

Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Sárközi Éva --

Könyvtáros, filológus; az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének munkatársa, a József Attila Társaság elnökségi tagja


Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés