bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Sárközi Éva --

felhasználói adatlapja

Sárközi Éva portfólióját ide kattintva éred el.

Sárközi Éva által feltöltött cikkek:

Da capo Veres Andrással, avagy dicsérni jöttem, nem bírálni
Da capo Veres Andrással, avagy dicsérni jöttem, nem bírálni
Veres András: És megint elölről... – Ady, Kosztolányi, József Attila, Budapest, Balassi, 2022.
Az alábbiakban olvasható ismertetés a József Attila Társaság decemberi könyvbemutatóján elhangzott előadás szerkesztett változata. A személyes hangvétel és kis kötözködés indoka, hogy némileg érintett vagyok a kötetben, ld. névmutató; a szerző munkatársam a Kosztolányi-kutatócsoportban, és társam a József Attila Társaság elnökségében, (továbbá felszólított, hogy keressek benne hibákat…) –  Sárközi Éva gondolatai Veres András, És megint elölről... – Ady, Kosztolányi, József Attila című kötetéről.
A „lehetséges irodalom” műhelytitkai
A „lehetséges irodalom” műhelytitkai
Hommage à Zemplényi Ferenc
„Immár az is előfordul, hogy az európai udvari kultúráról nagy tudományos apparátussal írt könyvben a szerző – amikor a szakirodalommal vitázik – nem átallja Rejtőt idézni, méghozzá azt, hogy »egészen fiatal lánykák és teljesen öreg tudósok hiszékenysége állítólag korlátlan« (Rejtő 1964a, 7; illetve Zemplényi 1998, 13).” – Veres András: A ponyva klasszikusa. In: A magyar irodalom történetei III.
József Attila editálva, avagy a nagy kéziratrejtély megfejtése
József Attila editálva, avagy a nagy kéziratrejtély megfejtése
Kérdések és válaszok kíváncsi irodalombarátok, aukciósházak, kéziratvásárlók és kézirathamisítók számára, az „Edit” című költemény kapcsán.
Szép remények
Szép remények
Hamisítvány lehet az árverésre bocsátott, József Attilának tulajdonított kézirat
Pár nappal ezelőtt rendkívül izgatott telefonhívást kaptam kutatócsoportom vezetőjétől, Veres Andrástól. Arról érdeklődött, hogy mi a véleményem a legújabb irodalomtudományi szenzációról, egy árverésre bocsátott József Attila kézirat-együttesről.
Egy teve naplója a nyári intenzív áthaladási tanfolyamról
Egy teve naplója a nyári intenzív áthaladási tanfolyamról
Tű Fokán Művészeti Fesztivál, Cserhátszentiván, 2016. június 29. – július 3.
Van egy pici – alig több mint száz lelkes – falu a nógrádi dombok között. Kevesebb, mint 100 km-re Budapesttől, de ha nincs szerencséd – és tömegközlekedsz – beletelik öt órába is, míg odaérsz. Kocsival se könnyű, a 21-es út egy négyjegyű mellékútján közelíthető meg, de közlekedési tábla nem is jelzi, merre lehet lekanyarodni felé. Mégis érdemes felkeresni, különösen nyaranta, június és július fordulóján. Csodás a táj itt, ezért is persze, de egy különleges kisfesztivál miatt is, mely az első évek kapolcsi hangulatát idézi. Természet, zene, workshop, irodalom, kézműveskedés, filozófia, számháború… Néhány száz ember, bóvlivásár és lehúzós vendéglátás nélkül. Nulla autóforgalom, esténként piknik az út közepén. Fellépők és közönség 18+-tól 60+-ig (meg számos eb) és még a falu (meg a környék) lakosságát is érdekli…
A csíkos ötszázötven változata
A csíkos ötszázötven változata
Színház az Ördögkatlanban
Nagyharsány – Kisharsány – Palkonya – Beremend. Augusztus 5-én kedden, késő délután elkezdődött a hetedik Ördögkatlan Fesztivál. Színház, zene, kiállítás, irodalom, közösségi programok. Összművészet Baranyában, az ördögszántotta hegy körül.
A párizsi költészet piaca
32. Marché de la Poésie, Párizs, 2014. június 11-15.
A magyar könyvhéttel egy időben zajlik Párizsban a költészet könyvhete. A speciális könyvhét a huszadik század nyolcvanas éveinek elején a Jean-Michel Place kiadó kezdeményezésére jött létre. Minden évben megrendezik, tavasz vége, nyár eleje környékén. Helyszíne állandó, a könyvsátrak a Saint-Sulpice teret foglalják el. Több mint kétszáz, zömében kis, független – nem csak francia – kiadó állít ki, csak versesköteteket és művészkönyveket, illetve költészeti folyóiratokat.
Szabad mozi, szabad gondolkodni
Farkas Zsolt és Sárközi Éva beszámolója: 24. MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét, 2014. április 29. – május 3.
119 film alkotta az idei MEDIAWAVE versenyprogramját, 88 a nemzetközi, 31 a magyar szekcióban, melyhez még hozzájárult az első alkalommal megrendezett "Úton" online filmfesztivál kínálata. Második tudósításunk random és szubjektív válogatása csupán érzékeltetni kívánja a választék sokszínűségét és érdekességét.
Kísérlet és animáció – Beszélgetés Radu Igazsággal
24. MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét, 2014. április 29. - május 3.
A díjkiosztó ünnepség után faggattuk a MEDIAWAVE nemzetközi animációs és kísérleti film szekcióját értékelő háromfős zsűri egyik tagját a filmkínálatról, a díjazott filmekről, valamint a kortárs animáció aktuális tendenciáiról és irányzatairól.
Monostori tangó
Farkas Zsolt és Sárközi Éva beszámolója: 24. MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét, 2014. április 29. – május 3.
Film, zene, tánc, színház, irodalom, kiállítás és beszélgetés, beszélgetés, beszélgetés, beszélgetés, beszélgetés... Egymással, mindenki mással, mindenki egymással, öt nap tömény kultúra és intenzív együttlét, ez a MEDIAWAVE.
Az együttléthez vezető út
24. MEDIAWAVE – Nemzetközi Film és Zenei Együttlét, 2014. április 29. - május 3.
Andalúzok, felvidékiek, csángók, svédek, norvégok, japánok, amerikaiak, törökök, hollandok, németek, franciák, altájiak... Film, zene, színház, performansz, kiállítások, konferenciák, beszélgetések, ifjúsági művészeti műhelyek, 5 napos majális és erődfoglalás, utána afterparty Pesten és Rábapatonán. Beszámoló a MEDIAWAVE Toldi Moziban tartott sajtótájékoztatójáról.
Sírva vígadunk
6. Ördögkatlan, második és harmadik nap
Szomorú szolgálati közleményekkel kell kezdenem a második tudósítást: nem lesz itt sem Jiři Menzel, sem Víg Mihály...
Az út és a megérkezés, végül pedig Quimby
6. Ördögkatlan fesztivál, nulladik és első nap
Bérczes László kezdte úgy idei megnyitó beszédét, hogy "Ott, a színpad jobb oldalával szemközti bokorban darazsak vannak, s ez legalább olyan fontos, mint az, hogy a fesztivált ünnepélyesen megnyissuk!" Milyen igaz!
Hatodszor is mezítláb, csíkosban, az ördögszántotta hegy alatt
6. Ördögkatlan Fesztivál, 2013. július 30. – augusztus 3.
Megszámlálatlan program, ezer fellépő, színház, zene, irodalom, film, kiállítások, művészeti műhelyek, pince- és falutúrák, gyerekprogramok, sport – és már négy falu – várja a fesztiválozókat Baranyában, a villányi dombok között. Nagyharsány, Kisharsány és Palkonya mellé idén Beremend is betársult.
Mind en China, vagy minden jó, ha végig jó – 23. MEDIAWAVE
23. MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét, 2013.04.30–05.04., komáromi Monostori Erőd
Úgy tetszik, mintha ott és akkor, izé – nincs élő teremtés, aki megmondhassa, mi volt ott. Úgy tetszik, mintha… mintha akkor, izé – de az ember futóbolond, ha meg akarja mondani, mi volt akkor. Ember szeme nem hallott olyat, ember füle nem látott olyat, ember keze nem képes azt ízlelni, se nyelve felfogni, se szíve kimondani, miket láttam én.
Eposz és epigramma – 23. MEDIAWAVE
23. MEDIAWAVE Nemzetközi Film és Zenei Együttlét, 2013.04.30–05.04., komáromi Monostori Erőd
Május másodika, reggel fél nyolc, Monostori Erőd, Dunai Bástya. A kapun kilépve bágyadt napfény fogad és a távolból rákezdi egy kakukk. Számolni kezdem, vajon meddig él egy fesztivál? Tizennyolcszor mondja "kakukk", majd kis gondolkodás után hozzátesz még ötöt. Huszonhárom. Nem rossz, legalább még egyszer annyi ideig, mint ahány éves most. És a kakukkolás folytatódik, a madár hangja egyre közelebbről hallatszik.
Egy kapolcsi sátorlakó naplója 2.
Én sem tudom, mit teszek öt perc múlva, úgy tűnik, akklimatizálódtam.
Van Kapolcson Kézművesek Völgye, mindkét faluban tematikus udvarok és színpadok híres és nagyszerű házigazdákkal, híres és kevésbé híres zenészekkel, költőkkel, öko- és örökségprogramok, kiállítások, még tudományos előadások is, a programfüzetben szép rendben felsorolva.
Egy kapolcsi sátorlakó naplója
Berendezkedés a petendi faluvégen
Ez a huszonkettedik Völgyfesztivál. Az 1989-ben Kapolcsi Napok névvel indult összművészeti találkozó hosszú növekedési fázis után néhány éve hirtelen zsugorodásnak indult.
Katlankrónikák 1.
4. Ördögkatlan fesztivál 2011. augusztus 3–7.
Hát ez a nyár is az ördögé lett, az idei nyári napok rendre egy szerdai napra esnek. S ha már így van, fontos, hogy gondosan megválasszuk a helyet és a programot, ahol ezt a kivételes időt töltjük. Ha már, akkor gyerünk. Menjünk az ördöghöz mezítláb. Augusztus 3. szerda, a hideg esős nappalok és jeges éjszakák után csodás napsütéses reggelre ébredünk. Ideje felkeresnünk az ördögöt, aki katlanával a Mecsekbe költözött. Mindenről a Bérczes tehet, mondja Törőcsik Mari, s körötte mindenki bólogat.
Erőlködés nélkül - Interjú Pernyével, az R33 Klub vezetőjével
Perecsényi Tibor zenész, klubvezető, az R33 Egyesület egyik alapító tagja. Játszott a nyíregyházi indíttatású, 1999-ben alakult, évi 60-70 koncertet adó Dust zenekarban és sok más formációban. Ezen az estén a Hentesekkel, az Óperentzia zenekarral valamint a Kettős Tamás és a Vadszamarakkal is színpadra lépett az R33 hivatalos nyitóbuliján, ahol a kibővült térben, új klubszobában ünnepelték a sikert és 35. születésnapját. Az R33 koncepciójáról kérdeztük.
A közösség színre vitele
R33 Klub – hivatalos nyitóünnepség – 2011. július 28.
A Nemzeti Színházzal és a Művészetek Palotájával szemközti telken – a Soroksári út túloldalán – áll a 19. század végén épült Vágóhíd. A komplexum épületeiben azonban már nem marhákat, hanem zenét vágnak, több hangstúdió és próbaterem is települt ide. Két éve működik itt az R33, eddig mint zenekari próbaterem és zártkörű klub - csütörtök óta bárki idelátogathat, hivatalos partyhellyé vált.
Falvédő és bicikli
Művészetek Völgye – vasárnap, hétfő
Hétfő reggel, 15 fok, északi szél, s már Káptalanfüredről írunk, tegnap este a hideg elől ide menekültünk a Völgytől harminc kilométerre, apró, de legalább meleg nyaralóba, mert bár a meghívás a nemezes kiállítótérben való ottalvásra vasárnapra is szólt, de a félkész épület két beüvegezetlen ablakán besűvítő szelet még egy éjszaka már nem kívántuk.
Harmóniák innen-onnan
A friss Völgyfutár előttem, ára 0 Ft + ÁFA, az impresszum fölött a cikk Eperke ebről, aki most itt téblábol körülöttem és csendben csöpög – vasárnap délelőtt, megint esik.
Völgy alatt: Művészetek Völgye péntek, szombat
„Völgy alatt. Nyuszi könyvtár. Nyuszikutya….” „Őt itt meg Eperkének hívják. Amúgy Nusi volt eredetileg. Nekem már Nusi marad.” Hangfoszlányok a közvetlen környezetből – Kassai Robi fotós stábtag adja át az utolsó anyagok egyikét Naszály György sajtófőnöknek (kéne a kutyáról egy fekvő kép is) – készül a holnapi Völgyfutár, lapzárta ma.
A magyar cigány festészet negyven éve
Kortársainknak, és azoknak, akik a jövőben születnek majd a földre
Különleges és egyedülálló eseményre hívta össze – személyre szóló meghívóval – Magyarország roma képzőművészeit Zsigó Jenő, az év elejétől átszervezett Cigány Ház – Romano Kher igazgatója. A Ház ekkortól lett – a Napházzal együtt – a sokak által már megalakulása előtt bírált FROKK, a Szentkirályi utcai Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ része.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés