bezár
 

art&design

2018. 02. 14.
Az ember mint társasjátékos lény
Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról a Kiscelli Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2018. február 15-én nyílik a Kiscelli Múzeum Te jössz?! Kiállítás a társasjátékokról című tárlata. 

A társasjátékozás napjainkban virágkorát éli. A kiállításon bebarangolható a társasjátékok világa az Országos Kaszinótól a szabadulószobákig, a malomtól a propaganda játékokon át a Catanig. A kiállítás  a társasjáték fejlődéstörténetét mutatja be a kezdetektől napjainkig, interaktív módon tárva fel a különböző játékmechanikákat és a játékok készítésnek céljait korszakokon át. Az újkori várostörténeti gyűjteménnyel rendelkező Kiscelli Múzeum tárlatán kiemelt helyet kapnak a fővárossal foglalkozó játékok is. 

Mi is az a társasjáték?

Alig több, mint 100 éve olyan játékokat neveztek így, mint a bújócska, a zálogosdi, a barkochba vagy a sport és ügyességi játékok. Azóta az elemekből felépíthető-variálható táblák, a játékosok által irányított komplex karakterek, a filmszerűen összetett sztorik korát éljük.

Szimbólumok nyomában

Ki hinné, hogy a malomjáték ábrája a barlangrajzokig visszavezethető? Hogy a világ sorsát arany játéktáblán eldöntő germán istenek, vagy az egyes napok szerencséjét a naptáron való kockázással biztosító egyiptomiak a mai spílerek és gémerek elődjei?

Grafikusok, művészek

A legjobb magyar társasjátékok olyan neves művészek keze alól kerültek ki, mint Bortnyik Sándor vagy Pályi Jenő. Pályi mint a Piatnik alkalmazásában álló grafikus, plakátok és könyvillusztrációk mellett a harmincas-negyvenes években számos társasjátékot is tervezett. Az államosítás után létrehozott Játékfelülbíráló Bizottság szigorú ideológiai ellenőrzése alatt dolgozó grafikusok is szóba kerülnek.

A főváros a játékokban 

Hol csak egy-egy helyszínt, máskor egész Budapestet be lehet barangolni a táblán. A kártyalapokon és a játékterepen felbukkanó helyek nemcsak a város fejlődésének egy-egy pillanatát illusztrálják, hanem a korszak ideológiáját is tükrözik. Míg a harmincas években hátat fordítva kellett elfutni a ’48-as osztrák parancsnok, Hentzi emlékművétől, addig az államosítás után az úttörő táborba vezettek az utak a budai hegyvidéken játszódó társasokon.

A kiállítás 2018. február 15. és 2018 április 29. között tekinthető meg a Kiscelli Múzeum templomterében.

Cetro

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés