bezár
 

art&design

2018. 10. 05.
Manage [it] Yourself - Disability Design
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Manage [it] Yourself - Disability Design 2018. október 17-én 19 órától évadindító beszélgetéssel jelentkezik a MOME Design- és művészetmenedzsment mesterképzési szak szervezésében a Manage [it] Yourself.

Olyan izgalmas és lényeges témát járnak körbe, mint a Disability Design, melynek keretein belül bepillantást nyerhetnek a részvevők a szociális design területébe, választ kaphatnak arra a kérdésre, hogy milyen tényezők állnak egy sikeres társadalmi vállalkozás hátterében, valamint, hogy hogyan kapcsolódhat egymáshoz a design és a disability.

A program a Design Hét Budapest / Budapest Design Week programsorozat hivatalos eseményeként valósul meg.

Az est folyamán vendégeikkel azt vitatják meg, hogy hogyan lehet a designt a fogyatékossággal élők számára kamatoztatni, valamint, hogy miben rejlik a design társadalomformáló szerepe. A moderátor Ott Anna lesz, a design- és művészetmenedzsment MA szak hallgatója.

A meghívott vendégek

Dobi Dóra
Designteoretikus, a MOME Transferlab vezetője, egy olyan egyetemi szerveződésé, melynek fő motivációja a marginális társadalmi csoportok láthatóvá tétele, téves szociális berögződések megvilágítása a tárgytervezés és a vizuális kommunikáció eszközeivel. Emellett a Makerspace.hu digitális közösségi alkotóműhely szakmai vezetője és az e-NABLE Magyarország mozgalom egyik önkéntese. A Normcore kiállítás társkurátoraként, a projekt többi résztvevőjével közösen, a design és a disability metszéspontjai foglalkoztatják.

Lukoviczki Réka
A Lábatlan blog megalapítója, RobotGirl néven vált ismerté. Saját szavaival élve, a blog létrejötte hátterében a következő áll: „A sérültek népszerűsítésére, társadalmi előítéletek elsöprésére, szociális érzékenység-keltésre, amputáltak segítségnyújtására adtam a fejem. Szubjektív gondolatok egy másfél lábú lánytól.” Fiatal lányként, az akadályokat gördülékenyen véve, modellkedik, szerepelt már az Elle Magazin címlapján, sportol, jelenleg a Runner’s World Magyarországgal működik együtt. A blog mellett, vlog csatornája is van, motivációs rendezvényeken szerepel, melyeken a pozitív gondolkodás fontosságát hangsúlyozza.

Szalkai Dániel
2014-ben végzett a MOME-n formatervezőként. Munkái a társadalmi egyenlőség és szociális design témája köré rendeződnek. Az autizmust, mint társadalmi jelenséget próbálja meg feldolgozni a projektjeiben, mindezt a kortárs design eszközeivel. 2012-ben indította a MAACRAFT (maacraft.org) nevű szociális műhelyt Miskolcon, amely sérült munkavállalóknak hivatott munkát, közösséget és lehetőséget biztosítani. Rendkívül érdekli a design társadalomformáló szerepe és kommunikációs lehetőségei. Több projekttel foglalkozik egyszerre, és törekszik a multidiszciplináris szemlélet gyakorlására. A tervezés mellett kutat, és koncepciókat, rendszereket épít: ilyen a Perceptual Thinkers (pthinkers.com), amely 2017-ben Magyar Formatervezési Díjat nyert.

Jakab Áron
A MOME elvégzése után Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjjal kezdte pályafutását, majd egy nonprofit szervezet vezetésében vett részt. Később elindította saját társadalmi vállalkozását, jelenleg pedig üzleti tanácsadóként és projektmenedzserként dolgozik egy 21 milliárd Ft-os pályázati konstrukcióban, melynek célja a hazai társadalmi vállalkozások megerősítése. A fenti területek és tevékenységek között látszólag nincs kapcsolat, mégis összekötik őket a számára legfontosabb értékek: a kreativitás és innováció, az üzleti sikeresség és társadalmi felelősségvállalás.

Helyszín: MOME Z épület (1111 Bertalan Lajos utca 2.)

További információk itt találhatók az eseményről.

 

Kép forrása: MOME Design-és művészetmenedzsment Facebook-oldala. Grafika: Tóth Tekla

nyomtat

További írások a rovatból

art&design

A Nap művelete A Nap művelete
Gondolatok Bolygó Bálint Fényalkímia című kiállítása kapcsán
art&design

Tértudat Tértudat
Interjú Tillmann Józseffel a térhasználat európai és nem európai hagyományairól
art&design

Art Market, Budapest, 2018 Art Market, Budapest, 2018
Beszámoló Közép-Európa legjelentősebb művészeti vásárának sajtótájékoztatójáról

Más művészeti ágakról

film

Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét
Premier előtti közönségtalálkozókon vesz részt az Apró Mesék alkotócsapata
Sarah Kane Cleansed című darabja az Ódry Színpadon
színház

A halál geometriája A halál geometriája
Enyedi Éva: Lear halála – a Miskolci Nemzeti Színház előadása a Játékszínben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés