bezár
 

art&design

2018. 10. 05.
Manage [it] Yourself - Disability Design
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Manage [it] Yourself - Disability Design 2018. október 17-én 19 órától évadindító beszélgetéssel jelentkezik a MOME Design- és művészetmenedzsment mesterképzési szak szervezésében a Manage [it] Yourself.

Olyan izgalmas és lényeges témát járnak körbe, mint a Disability Design, melynek keretein belül bepillantást nyerhetnek a részvevők a szociális design területébe, választ kaphatnak arra a kérdésre, hogy milyen tényezők állnak egy sikeres társadalmi vállalkozás hátterében, valamint, hogy hogyan kapcsolódhat egymáshoz a design és a disability.

A program a Design Hét Budapest / Budapest Design Week programsorozat hivatalos eseményeként valósul meg.

Az est folyamán vendégeikkel azt vitatják meg, hogy hogyan lehet a designt a fogyatékossággal élők számára kamatoztatni, valamint, hogy miben rejlik a design társadalomformáló szerepe. A moderátor Ott Anna lesz, a design- és művészetmenedzsment MA szak hallgatója.

A meghívott vendégek

Dobi Dóra
Designteoretikus, a MOME Transferlab vezetője, egy olyan egyetemi szerveződésé, melynek fő motivációja a marginális társadalmi csoportok láthatóvá tétele, téves szociális berögződések megvilágítása a tárgytervezés és a vizuális kommunikáció eszközeivel. Emellett a Makerspace.hu digitális közösségi alkotóműhely szakmai vezetője és az e-NABLE Magyarország mozgalom egyik önkéntese. A Normcore kiállítás társkurátoraként, a projekt többi résztvevőjével közösen, a design és a disability metszéspontjai foglalkoztatják.

Lukoviczki Réka
A Lábatlan blog megalapítója, RobotGirl néven vált ismerté. Saját szavaival élve, a blog létrejötte hátterében a következő áll: „A sérültek népszerűsítésére, társadalmi előítéletek elsöprésére, szociális érzékenység-keltésre, amputáltak segítségnyújtására adtam a fejem. Szubjektív gondolatok egy másfél lábú lánytól.” Fiatal lányként, az akadályokat gördülékenyen véve, modellkedik, szerepelt már az Elle Magazin címlapján, sportol, jelenleg a Runner’s World Magyarországgal működik együtt. A blog mellett, vlog csatornája is van, motivációs rendezvényeken szerepel, melyeken a pozitív gondolkodás fontosságát hangsúlyozza.

Szalkai Dániel
2014-ben végzett a MOME-n formatervezőként. Munkái a társadalmi egyenlőség és szociális design témája köré rendeződnek. Az autizmust, mint társadalmi jelenséget próbálja meg feldolgozni a projektjeiben, mindezt a kortárs design eszközeivel. 2012-ben indította a MAACRAFT (maacraft.org) nevű szociális műhelyt Miskolcon, amely sérült munkavállalóknak hivatott munkát, közösséget és lehetőséget biztosítani. Rendkívül érdekli a design társadalomformáló szerepe és kommunikációs lehetőségei. Több projekttel foglalkozik egyszerre, és törekszik a multidiszciplináris szemlélet gyakorlására. A tervezés mellett kutat, és koncepciókat, rendszereket épít: ilyen a Perceptual Thinkers (pthinkers.com), amely 2017-ben Magyar Formatervezési Díjat nyert.

Jakab Áron
A MOME elvégzése után Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjjal kezdte pályafutását, majd egy nonprofit szervezet vezetésében vett részt. Később elindította saját társadalmi vállalkozását, jelenleg pedig üzleti tanácsadóként és projektmenedzserként dolgozik egy 21 milliárd Ft-os pályázati konstrukcióban, melynek célja a hazai társadalmi vállalkozások megerősítése. A fenti területek és tevékenységek között látszólag nincs kapcsolat, mégis összekötik őket a számára legfontosabb értékek: a kreativitás és innováció, az üzleti sikeresség és társadalmi felelősségvállalás.

Helyszín: MOME Z épület (1111 Bertalan Lajos utca 2.)

További információk itt találhatók az eseményről.

 

Kép forrása: MOME Design-és művészetmenedzsment Facebook-oldala. Grafika: Tóth Tekla

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés