bezár
 

zene

2018. 10. 12.
Ripoff Raskolnikov új lemezén folytatja a történetmesélést
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bob Dylan történetmesélő zenei hagyományait követi új lemezén Ripoff Raskolnikov. A hosszú ideje Magyarországon élő osztrák bluesgitáros, énekes, dalszerző Small World című anyagát november 3-án a Fonóban, 24-én a Muzikumban mutatja be.

"Míg régen sokat utaztam, ma már a remetékhez hasonló életet élek. Távolról szemlélem a világot, de ez nem jelenti azt, hogy ne érintene meg. A Small World című szám egyrészt arról szól, hogy az én személyes Ripoff-világom nagyon pici lett, másrészt a nagyvilág is valahogy kicsi lett ezekben az időkben, amiket most élünk" - mondta a zenész új albumáról.

A sokszínű, mégis egyéni stílussal operáló énekes-gitárosnak a Small World a tizenharmadik lemeze. A dalok között akad angolszász folk, a blues hagyományaiból táplálkozó ballada, édes-keserű szerelmes dal, de a stúdiófelvételek során született egy reggae-s lüktetésű felvétel is.

"A hangulatomtól függ, hogy a zenei témaötleteimhez milyen szöveget választok. Olykor a saját életemből merítek, máskor más sztoriját mesélem el. A zenei témák meg gitározgatás közben születnek" - mesélte egy korábbi interjúban. Mostani lemezén is van olyan dal, amelynek a szövege már húsz éve a fiókjában lapult. Kiemelte, számára a szó és a hang közötti közjáték a legfontosabb, ez az a zenei világ, ami igazán érdekli.

Az 1955-ben Lutz Knoglinger néven Linzben született zenész évekig élt Angliában és Franciaországban, mielőtt Magyarországon, egy apró Vas megyei faluban, Hegyhátszentpéteren telepedett volna le. Az énekes-gitáros dalszerző az elmúlt évtizedekben számos koncertet adott Európa különböző részein klubokban és fesztiválokon, eljutott az Egyesült Államokba is. Magyarországon 1987 óta lép fel, azóta kiválóan beszél magyarul.

Mint korábban elmondta, albumot készíteni ma is fontos a számára, mert bár sok CD-t már nem lehet eladni, régebben is szerzői kiadásban adta ki dalait. Lemezeit a koncertjein árulja, közben beszélget az emberekkel.

A 11 számos Small World című anyagot állandó zenekarával rögzítette: Nagy Szabolcs zongorázott és a hangszerelési feladatokat felügyelte, Varga Laca basszusgitározott, Gyenge Lajos pedig dobolt és ütőhangszereken játszott. Két számban nagybőgőn közreműködött Herr Attila, de hallható a lemezen Tóth Sándor szaxofonon, Szokolay Dongó Balázs furulyán, illetve Pintér Zsolt mandolinon, banjon és hegedűn.

Ripoff Raskolnikov és együttese november 3-án a Fonó Budai Zeneházban, november 24-én pedig a pesti Muzikumban mutatja be új lemezét.

Fotók: Ripoff Raskolnikov hivatalos Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés