bezár
 

film

2018. 11. 05.
A világ legfrissebb lenyomata
Kezdődik a 15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
59 filmet tekinthet meg a közönség a 15. alkalommal megrendezésre kerülő Verzió Dokumentumfilm Fesztivál budapesti helyszínein. A fesztivál célja, hogy olyan alkotásokat hozzon el a világ számos pontjáról, melyek az emberi jogokat érintő kérdéseket járnak körül. Idén november 6. és 11. között a filmvetítések mellett mesterkurzusokra, szakmai- és diákprogramokra is várják a szervezők a Verzióra látogató közönséget.

„Veszélyeket látunk mindenhol, és így nagyon kicsi az esélyünk arra, hogy egy jobb világban élhessünk, pedig ez nem volna lehetetlen” – írja Szabó Attila jogász a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál és a Human RightS Initiative (HRSI) közös kiadványában. Szerinte a folyamatos veszélyérzet elmélyítése helyett az emberi méltóság kölcsönös tiszteletben tartása lehet a kulcsa egy élhetőbb társadalomnak. Ebben a szellemben jött létre a Verzió Dokumentumfilm Fesztivál, melynek programjában évről évre  az emberi jogok kerülnek előtérbe.

A nyitóest november 6-án 19 órakor lesz, a Trafóban levetítik a fesztivál nyitófilmjét, Csuja László Kilenc hónap háború című alkotását. A dokumentumfilm egy kárpátaljai magyar fiatal, Jani történetét meséli el, aki az ukrán-orosz fegyveres konfliktus alatt, anyjával dacolva bevonul a hadseregbe. A film, noha a frontról is tartalmaz felvételeket, nem a háborút magát mutatja be. Jani, amennyire tudja, narrálja katonai élményeit, közben a néző figyelemmel kísérheti, hogyan őrli föl a családját a várakozás. A legnyomasztóbb jelentek nem a fronton, hanem otthon, a családi házban játszódnak, ahol az eltávon lévő katona nem találja a helyét, szorongásait a hozzá közel állókon tölti ki, traumatizálva ezzel saját magát és egész környezetét.

Kilenc hónap háború

Kilenc hónap háború

Az idei fesztiválprogramok 6 Budapesti helyszínen zajlanak majd. Főként a Toldi, a Művész, a Kino Café mozikban és a Trafóban folynak majd a filmvetítések és az azokat kísérő programok. A szakmai és fiataloknak szóló eseményeknek a Blinken OSA és a CEU ad otthont. A fesztivál idei mottója: A világ legfrissebb lenyomata. Ezen állítás megvizsgálására invitálják a szervezők a közönséget.

Oksana Sarkisova – a fesztivál igazgatója – elmondta, hogy idén először rendezik meg a Verzió keretein belül a nemzetközi emberi jogi versenyprogramot, amiben 12 film szerepel, valamint a diák- és elsőfilmes versenyprogramot. Az itt versenyző munkákat nemzetközi és diák zsűri értékeli, november 10-én pedig átadják a Legjobb Emberi Jogi Filmnek és a Legjobb Diák- és Elsőfilmnek járó díjakat. A programban szerepel egy mesterkurzus is, melyet Bill Morrison amerikai filmrendező tart majd Film as actor címmel.

Három tematikus szekcióba sorolják idén a filmeket: az Életünk a munka című szekcióba a munkavállalók világával és körülményeivel foglalkozó filmek kerültek, Az emlékezés formái szekció az emlékek torzulását vizsgálja az idő múlásával, míg a Földünk a tűréshatáron szekció pedig az ember lehetőségeit járja körbe a környezet védelmére, megmentésére. A felsoroltakon túl a Hommage szekció két elhunyt dokumentumfilmesnek állít emléket, Claude Lanzmann és Michael Glawogger utolsó munkáját tekintheti meg a közönség.

A Magyar Panoráma programért felelős Báron György szerint az idei felhozatal kiemelkedően magas minőséget képvisel. Az erős mezőnyből kiemelte a fesztivál nyitófilmjét a Kilenc hónap háborút Csuja Lászlótól, mely egy „forró tudósítás egy forró témáról”, és Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című munkáját a magyarországi rabszolgamunkáról. A fesztivál két kiemelt alkotása is a Magyar Panoráma programban szerepel. A Nagyi projekt, melyben egy német, egy angol és egy magyar fiatalember próbál szembenézni a nagymamáik generációjával egy road movie keretében, valamint a Könnyű leckékmely egy Magyarországra menekült szomáliai lány történetét dokumentálja. A válogatásban 8 magyar alkotás szerepel, minden vetítés után lehetőség nyílik beszélgetésre az alkotókkal.

Könnyű leckék

Könnyű leckék

A 15. Verzió szakmai programokkal is készül, melyeknek a Dok-Szak-Ma program elnevezést adták a szervezők. Napközben kerekasztal beszélgetések lesznek a CEU épületében, esténként pedig közönségtalálkozókon vehetnek részt az érdeklődők az Empathy Caféban. A Dok-Szak-Ma célja, hogy az egymással ritkán találkozó dokumentumfilmes közösség összegyűlhessen, megismerhessék egymás munkáit, és megbeszélhessék a szakma aktuális kérdéseit. Első nap egy rendezői panellel készülnek a szervezők, melynek keretében a dokumentumfilmezés etikai keretére fókuszálnak majd a beszélgetők. Második nap a dokumentumfilmezés koprodukciós lehetőségeiről beszélgetnek tapasztalt producerekkel, a harmadik napra pedig forgalmazókat invitáltak, akik a magyarországi és külföldi dokumentumfilm forgalmazásról beszélnek majd. Minden panel után állófogadással készülnek a résztvevőknek, mondta el Zurbó Zsófia, a Dok-Szak-Ma program koordinátora.

Az eddig felsorolt, főként felnőtteknek szóló események mellet a fesztivál változatos programokkal készül a fiatalabbaknak is. A Diák Verzió program évről évre több látogatónak örvend. Idén 21 budapesti középiskolából több mint ezer látogatóra számítanak a résztvevők a regisztrációk alapján. Délelőttönként filmvetítéseken vesznek majd részt a középiskolások, melyeket minden esetben beszélgetések követnek. Teszler Tamás – a Diák Verzió program koordinátora – szerint ezen program célja, hogy kritikus gondolkodásra ösztönözze az odalátogató diákokat, illetve fontos társadalmi témákat szeretnének megmutatni nekik, hogy diskurzus indulhasson meg diák és diák, diák és tanár között. A vetített filmek közé 5 filmet emeltek be a szervezők a fesztivál versenyprogramjából, ezek között szerepel a Könnyű leckék  és a Nagyi projekt. 

Nagyi projekt

Nagyi projekt

Az Ifi Verzió Nap – mely először valósul meg a Verzió fesztiválok történetében – célja lehetőséget adni emberi jogokkal foglalkozó civil szervezeteknek arra, hogy olyan érzékenyítő foglalkozásokat tarthassanak fiatalok számára, melyeken a résztvevők egy újfajta tudásra és gondolkodásmódra tehetnek szert. A program november 10-én, szombaton lesz a CEU-n. 14-18 év közötti diákok jelentkezését várják a szervezők, mondta el László Flóra, az Ifi Verzió Program koordinátora. A résztvevők választhatnak különböző civil szervezetek foglalkozásai közül, többek között vitaszínházon, gyerekjogokról szóló órán, lányok szerepeiről szóló előadáson és roma kultúrával foglalkozó érzékenyítő foglalkozáson vehetnek részt. 

További információk érhetők el a fesztivál Facebook-eseményén, valamint a honlapon, ahol jegyek és bérletek is kaphatók.

A fesztivál a budapesti programok után nem ér véget, hanem tovább utazik Szegedre (nov. 22-25.), Pécsre (nov. 15-18.) és Kecskemétre (nov. 17-18.) is.

Kapcsolódó anyagok:

A rendszerkritikától a bensőséges nagymamamportrékig – A 15. VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Nagymama, az élő történelem – Nagyi projekt kritika

Megragadni a pillanatot – Interjú Csuja Lászlóval, a Virágvölgy és a Kilenc hónap háború rendezőjével

 

Négyzetes kép: Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Fejléckép balról haladva: Parádi Orsolya, Báron György, Oksana Sarkisova, Zurbó Zsófia, László Flóra, Teszler Tamás

Főoldali kép: Michael Glawogger, Munkáshalál 

A cikkben felhasznált képek forrása a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál hivatalos honlapja.

nyomtat

Szerzők

-- Major Szabolcs --


További írások a rovatból

A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés