bezár
 

film

2018. 11. 16.
Fábri Zoltán kiállításával nyílt meg a Tér-Kép Galéria Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fábri Zoltán kiállításával nyílt meg a Tér-Kép Galéria Budapesten Fábri Zoltán (1917-1994) Kossuth-díjas filmrendező. Ez is ember műve című kiállításával nyílt meg csütörtökön Budapesten a Tér-Kép Galéria, amely új közösségi térként a kortárs kiállítások mellett közösségi programoknak, tárlatvezetéseknek és beszélgetéseknek ad otthont a Krisztinavárosban.

A Fábri Zoltán 14 festményét felvonultató kiállítás december 8-ig tekinthető meg. A képeken az erőszak, a háború jelenik meg, de holokauszt témájú festményeit is bemutatják. Az alkotásokat Fábri Péter, a művész unokája bocsátotta a szervezők rendelkezésére.
Fábri Zoltán festményein ugyanazokat a gondolatokat közvetíti, mint a filmjeiben, az emberi kiszolgáltatottság ellen emelt szót. Az ötödik pecsét, a Körhinta, és az Isten hozta, őrnagy úr! rendezője, akinek tavaly ünnepelték századik születésnapját, élete utolsó évtizedében kezdett el komolyan festeni. Fábri Zoltán 60 színházi díszlettervet készített, 10 színdarabot állított színpadra és 25 játékfilmet rendezett. Kezdetben a klasszikus magyar írók, majd az élő magyar írók műveit, többek között Örkény István írásait adaptálta a filmvászonra. Fábri a Körhinta című film cannes-i bemutatója után írta be a nevét a világ filmtörténetébe és ő fedezte fel Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas színészt is.
Filmrendezései közül kiemelendő az Édes Anna, a Két félidő a pokolban, a Pál utcai fiúk, az Ötödik pecsét, és az Utószezon című alkotások. 
A kiállítás kísérőjeként a budavári Önkormányzat a Lelkiismeret ösvényén címmel szervezett vetítéssorozaton a neves rendező életművéből mutat be válogatást a Tabán moziban.

A kép forrása a Tér-Kép Galéria Facebook-oldala.

nyomtat

Más művészeti ágakról

art&design

India ezer arca
Kiállítás a TÉR-KÉP galériában
színház

A halál geometriája A halál geometriája
Enyedi Éva: Lear halála – a Miskolci Nemzeti Színház előadása a Játékszínben
art&design

Ludwig 30 Ludwig 30
Beszámoló a Ludwig Múzeum sajtótájékoztatójáról
irodalom

A halál egy piros telefon A halál egy piros telefon
Élet-halál maraton Lakásszeminárium


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés