bezár
 

film

2018. 11. 16.
Fábri Zoltán kiállításával nyílt meg a Tér-Kép Galéria Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fábri Zoltán kiállításával nyílt meg a Tér-Kép Galéria Budapesten Fábri Zoltán (1917-1994) Kossuth-díjas filmrendező. Ez is ember műve című kiállításával nyílt meg csütörtökön Budapesten a Tér-Kép Galéria, amely új közösségi térként a kortárs kiállítások mellett közösségi programoknak, tárlatvezetéseknek és beszélgetéseknek ad otthont a Krisztinavárosban.

A Fábri Zoltán 14 festményét felvonultató kiállítás december 8-ig tekinthető meg. A képeken az erőszak, a háború jelenik meg, de holokauszt témájú festményeit is bemutatják. Az alkotásokat Fábri Péter, a művész unokája bocsátotta a szervezők rendelkezésére.
Fábri Zoltán festményein ugyanazokat a gondolatokat közvetíti, mint a filmjeiben, az emberi kiszolgáltatottság ellen emelt szót. Az ötödik pecsét, a Körhinta, és az Isten hozta, őrnagy úr! rendezője, akinek tavaly ünnepelték századik születésnapját, élete utolsó évtizedében kezdett el komolyan festeni. Fábri Zoltán 60 színházi díszlettervet készített, 10 színdarabot állított színpadra és 25 játékfilmet rendezett. Kezdetben a klasszikus magyar írók, majd az élő magyar írók műveit, többek között Örkény István írásait adaptálta a filmvászonra. Fábri a Körhinta című film cannes-i bemutatója után írta be a nevét a világ filmtörténetébe és ő fedezte fel Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas színészt is.
Filmrendezései közül kiemelendő az Édes Anna, a Két félidő a pokolban, a Pál utcai fiúk, az Ötödik pecsét, és az Utószezon című alkotások. 
A kiállítás kísérőjeként a budavári Önkormányzat a Lelkiismeret ösvényén címmel szervezett vetítéssorozaton a neves rendező életművéből mutat be válogatást a Tabán moziban.

A kép forrása a Tér-Kép Galéria Facebook-oldala.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Francis Ford Coppola: Apokalipszis most
David Lynch: Small Stories / Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban
film

Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét Országszerte népszerűsítik Szász Attila legújabb filmjét
Premier előtti közönségtalálkozókon vesz részt az Apró Mesék alkotócsapata

Más művészeti ágakról

színház

Hetente három jó független előadás Budapesten Hetente három jó független előadás Budapesten
Beszélgetés Boross Martinnal
About Me – a hetedik lemez
irodalom

Jó lenne érteni egymást Jó lenne érteni egymást
Interjú Nényei Pállal Az irodalom visszavág 3. – A hit fényétől az ész világosságáig megjelenésének apropóján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés