bezár
 

építészet

2018. 11. 24.
Szegeden tartja közgyűlését a Szecessziós Városok Hálózata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szegeden tartja közgyűlését a Szecessziós Városok Hálózata Szegeden tartja közgyűlését a Szecessziós Városok Hálózata, az 1999-ben alakult szervezet célja a művészeti stílus örökségének tanulmányozása, megvédése és megerősítése - közölte Théo Huguenin-Élie elnök pénteken a Tisza-parti városban.

A tanácskozás előtt tartott sajtótájékoztatón a svájci szakember elmondta, hogy a szervezet a Brüsszel fővárosi régió kezdeményezésére jött létre, jelenleg 17 várost és három régiót fog össze Glasgow-tól Nagyváradig.

A szecesszió többé-kevésbé egész Európában elterjedt, hiszen az irányzat igen jól tudott a régebbi korok stílusával együtt élni. Elnevezése országonként változik: Jugendstil, Modern Style, Glasgow Style, Secession, Nieuwe Kunst, Stile Liberty, Modernisme, Ecole de Nancy, Style Sapin, mindegyik név a stílus egy-egy arcát jelzi, magába olvasztva a helyi sajátosságokat is.

Megjelent a képző- és iparművészetben, legjelentősebb hatással azonban az építészetre volt. Bár a mozgalom legfontosabb műveit mindenki megfelelő becsben tartja, vannak olyan kevésbé ismert, mégis figyelemreméltó alkotások, amelyek nem kapnak rendes védelmet, vagy akár már tönkre is mentek. A hálózat fontos feladata ezért a tudományos együttműködés, a műemlékek állagmegóvásával, a rekonstrukcióval kapcsolatos tapasztalatok megosztása.

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester elmondta, hogy Szeged 2016 óta tagja a hálózatnak.

A politikus úgy fogalmazott, hogy a város épített kulturális örökségének jelentős részét adják a szecessziós épületek. Ez komoly lehetőséget és egyben felelősséget is jelent, hiszen a stílusirányzat népszerű, a műemlékek vonzóak a turisták számára, fenntartásuk azonban komoly terhet jelent. Példaként a közgyűlés helyszínéül szolgáló Reök-palotát említette, melyet bő egy évtizede újítottak föl, és vált lakóépületből összművészeti központtá, homlokzatának javítása azonban már idén újból szükségessé vált.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

A Budapest Café Csengtuban A Budapest Café Csengtuban
Biasol Építészstúdió (Ausztrália): Budapest Café, Csengtu (Kína)
építészet

Nagy vágyak földje Nagy vágyak földje
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Káli Könyv. Ivon Kiadó, 2015. 467 oldal.
építészet

Fába borult vidék Fába borult vidék
Véget ért a Hello Wood Építész Mustra 2017

Más művészeti ágakról

színház

Érinthetetlenek Érinthetetlenek
Opera a karanténból: Stanisław Moniuszko Paria című műve a poznani Teatr Wielki előadásában
Interjú Rohmann Dittával oktatásról, médiáról, motivációról
Andrew Rossi: Az igazság nyomában: Félretájékoztatás és az álhírek ára


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés