bezár
 

színház

2019. 03. 28.
Edinburghban nem kell a művészkedés
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Edinburghban nem kell a művészkedés A világban tapasztalható problémákra reagálva az idei Edinburghi Fesztivál egyebek mellett a genderpolitikával, a rasszizmussal és a homofóbiával is foglalkozik.

Fergus Linehan, a fesztivál igazgatója elmondta, hogy az idei programban számos színházi és operaelőadás keres választ művészi eszközökkel olyan aktuális kérdésekre és feszültségekre, mint a környezetvédelem, a nigériai nők jogai vagy az autoriter populista vezetők felemelkedése. "A művészek is úgy érzik, nem foglalkozhatnak csak az esztétikai örömökkel, mert ez olyan lenne, mintha hegedülnének, míg Róma ég" - idézte az igazgatót a The Guardian online cikke.

Szkéné színház

A fesztivál komolyabb tónusát ellensúlyozza majd az augusztus 2-i nyitókoncert, amikor a Los Angeles-i Filharmonikusok klasszikus és modern hollywoodi filmzenékből játszanak a nyugat-edinburghi Tynecastle futballstadionban. A koncertet családi programnak szánják, ezért kora estére tervezték. Az arénába szóló 15 ezer jegy ötödét a helyi lakosok és közösségek kapják. A zenekart Gustavo Dudamel vezényli majd - mondta az igazgató.

A nemzetközi fesztivál programjában több klasszikus koncert szerepel, fellép a BBC Szimfonikus zenekara, Simon Rattle, Mark Elder és Donald Runnicles, Andrew Davis pedig a Királyi Skót Nemzeti Zenekart vezényli Wagner Az istenek alkonya című művének előadásán.

Az idei fesztiválon azonban a legnagyobb hangsúlyt a kortárs színházi produkciók kapják. Az egyik fénypont Ibsen Peer Gyntjének modern változata lesz az angol Nemzeti Színház előadásában. A drámaíró David Hare csaknem négyórás új provokatív feldolgozásában a dráma színhelyét Skóciába helyezik át.

A La Reprise című belga előadás egy brutális homofób gyilkosságot idéz fel, amelynek egy Liege-ben elrabolt fiatal férfi az áldozata. Jang Liping független kínai tánctársulata Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művét ötvözi a tibeti és kínai mitológiával az újjászületés és az ember természethez való viszonyának témáját vizsgálva. Az Amszterdami Nemzetközi Színház előadásában Oidipusz, Szophoklész hőse modern populista vezetőként tér vissza. A Sydney-i Színházi Társulat Kate Grenville A titkos folyó című regényének színpadi változatát mutatja be, amelyben egy brit telepes és az ausztrál őslakosok egymással szembeni bizalmatlanságát tárja fel. A nigériai genderpolitika és női szolidaritás témájával a Hear World! című előadás foglalkozik.

Linehan kiemelte, az idei program összeállításánál figyeltek arra, hogy szélesebbre nyissák a repertoárt, és ne csak a fehér, északi féltekét képviselő alkotások szerepeljenek a műsorban.

A kép forrása: az Edinburgh International Festival Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
John a Latinovitsban
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés