bezár
 

art&design

2019. 04. 05.
Zoltai Bea: Hiány és jelenlét – a pápai zsinagóga
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zoltai Bea: Hiány és jelenlét – a pápai zsinagóga Hiány és jelenlét – a pápai zsinagóga címmel nyílik kiállítás Zoltai Bea műveiből a Pannonia Reformata Múzeum időszaki kiállítóterében Pápán. A vegyes technikával készült festményeket Magyarország harmadik legnagyobb, neoreneszánsz stílusban épült zsinagógája ihlette.

Zoltai Bea művészete az üresség jelentéseit, megnyilvánulásait és tartalmát keresi. „Amikor beléptem, percekig semmit sem láttam, csak a hatalmas, hűvös tér vett körül. Az ablakokat fedő, beszakadt vásznak résein beszűrődő fényben lassan jelentek meg az enyészet által szinte »feloldott« falak. Az épület jelenlegi formájában tökéletes történelmi lenyomat, hiteles emlékmű. Repülő galambok a belső térben, teleírt falak, a targoncák füstjének nyomai… A festmények többsége ezt a mai állapotot jeleníti meg. Három kép viszont azt a várakozással teli ürességet idézi fel, amikor még használta a mindennapjaiban az épületet, a zsinagógát létrehozó közösség” – írja az alkotó az Izraeli Kulturális Intézetben 2015-ben bemutatott képsorozat katalógusának bevezetőjében.

A mostani kiállítás különlegessége, hogy újabb kisméretű képekkel bővül a tárlat anyaga – az ötven festmény az emlékezés töredezettségét jeleníti meg. További érdekesség, hogy a tárlatnak helyet adó, tavaly májusban megnyílt Pannonia Reformata Múzeumot a türelmi rendelet idején épült, viharos időket megélt református Ótemplomban alakították ki. A múzeum Hajlék az Örökkévalóságban című állandó kiállítása különös feszültséget és kapcsolatot teremt a megüresítettségében is méltóságteljes zsinagóga képeivel. 

A kiállítás április 13- án nyílik a Pannonia Reformata Múzeumban Pápán és április 16-tól szeptember 30-ig látogatható.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés