bezár
 

art&design

2019. 04. 09.
A jövő rajtunk múlik! – 4. Globális Fenntarthatósági Divathét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A jövő rajtunk múlik! – 4. Globális Fenntarthatósági Divathét Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a már nemzetközileg elismert esemény, a Globális Fenntarthatósági Divathét (Global Sustainable Fashion Week, #GSFW).

A rendezvénysorozat – melynek programjában divatbemutatók, panelbeszélgetések, konferenciák és egyéb kísérőprogramok is helyet kapnak – 2019. április 8. és 11. között kerül megrendezésre, fő témája pedig a határokon átívelő fenntarthatósági szempontok szerinti kreatív és innovatív tervezés, gyártás, társadalmi felelősségvállalás és tudatos ökodivat helye és feladatai jelen korunkban. Az idei év sztár tervezője és előadója az amerikai Emmy-díjas Jeff Garner, akinek a divatbemutatóján az ismert hegedűvirtuóz Analiza Ching játszik.  A kétnapos nemzetközi konferencia kiemelt előadói között van Carry Somers, a Fashion Revolution alapítója és Sass Brown a fenntartható és etikus divat egyik legemblematikusabb alakja.

A GSFW eseménysorozatot ma már nem szükséges bemutatni a fenntartható divat világában jártas szereplőknek. A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület elnökének, Mányiné Dr. Walek Gabriellának négy évvel ezelőtti kezdeményezése már a kezdetekkor csaknem 15 ország képviselőit vonzotta, 2019-re pedig az egyik legismertebb divateseménynek számít. 

„A GSFW leginkább azért tekinthető egyedi és szükséges kezdeményezésnek, mert a nemzetközi összefogás és együttműködés a legfőbb erősségünk. A világ minden részéről érkeznek és szerepelnek divattervezők és előadók, egy igazi színes kavalkád jellemzi az eseményt. A globalitást mutatja az a tény is, hogy egy nemzetközi csapattal dolgozunk, egybeolvasztva a különböző kultúrákat, ötvözve az eltérő ismereteket, gondolatokat egy jó ügy és közös cél, a fenntartható, etikus divat érdekében.” – nyilatkozza a főszervező, Mányiné Dr. Walek Gabriella.

A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület (NDL) szeretné a kreatív és innovatív tervezés, gyártás mellett a hagyomány- és értékmegőrzésre, a fenntarthatósági szempontokra, valamint a megfelelő szociális és etikus hozzáállás szükségességére felhívni a figyelmet a divatiparban, és támogatni azokat a tervezőket, gyártókat, szakembereket, akik ezen koncepciók mentén dolgoznak. Ez komoly kihívást és társadalmi felelősségvállalást is jelent, amelyhez hasonlóan gondolkodó partnerek, szponzorok együttműködése szükséges, hogy tervezett programjaikat megvalósíthassák és közös, globális célok érdekében együtt dolgozhassanak.

A 4.Globális Fenntarthatósági Divathét sajtótájékoztatójára, a nemzetközi konferenciára, a tervezők munkáinak kiállítására, valamint a nemzetközi ökodivatbemutatók megrendezésére az Olasz Kulturális Intézetben kerül sor, a második napi konferenciának pedig a BKIK ad otthont. Az Argentin Nagykövetséggel közösen szervezett VIP programként külön is bemutatkozik néhány argentin és dél-amerikai tervező a Tildy Palotában.

A résztvevők inspirációt és ismereteket szerezhetnek a fenntartható divat különböző aspektusairól és eredményeiről, bemutathatják saját társadalmi felelősségvállalásukat a fenntarthatósághoz kapcsolódva és szakmai fórumokon, networking eseményeken új együttműködési lehetőségeket találhatnak. Az előadók, tervezők, résztvevők csaknem 20 országból, az összes kontinenst képviselve csatlakoznak GSFW eseményeihez, Argentínától Tajvanig neves külföldi divattervezők és a divatvilág prominens alakjai vonultatják fel különleges ökokollekcióikat és adnak hangot véleményüknek, gondolataiknak a fenntartható és etikus ruhagyártással, korunk társadalmának extrém fogyasztási szokásaival és annak környezetünkre gyakorolt hatásaival kapcsolatban.

Az idei év kiemelt tervezője és előadója az Emmy-díjas amerikai divattervező, Jeff Garner, aki olyan közéleti személyiségek ruhakölteményeit alkotta, mint Gisele Bündchen, Taylor Swift, Cameron Diaz, Rihanna, Miley Cyrus vagy Sheryl Crow. A 4. GSFW kifutóin továbbá olyan nemzetközileg ismert ökodivattervezők vonultatják fel kollekcióikat, mint a kidobásra ítélt kávés zsákokat használó Sylvia Calvo, az „erőszakmentes selyemfeldolgozás atyja” - Georg Andreas Suhr (Cocccon), a 12 naptári hónap inspirálta tervező Jocelyn Chen, a magyar Rózsa Megla (Navona) ramie/hócsalán és kékfestő anyagból tervezett kollekciójával, Naima Nevice Maneno, a Németországban élő tanzániai tervező szülőhazájának hagyományait követve a divatban, a Plus Que Ma Vie igen markáns olasz férfi ruha márka. A madridi Fenntartható Divat Szövetség koordinálásával 5 spanyol ökodivattervező közös divat show-ban fog bemutatkozni. A kiállítók között számos hazai és határon túli tehetséges fiatal tervező munkája kapott helyet a külföldi tervezők mellett, bemutatva kreatív, innovatív és ötletes újrahasznosító megoldásaikat, mint a Londonban élő, erdélyi származású Jánosi Matilda (Tildart), a Junior Expo szlovák dobogós győztese, Viola Melinda, a temesvári Csiszár Borbála és számos magyar öko ruha, cipő és ékszertervező, köztük a WORTH EU projekt 5 magyar pályázója,  élén az egyik győztessel, Veszprémi Gabriellával. Dél-Amerikát olyan ismert márkák képviselik  többek között, mint  a Bohetnika Mexikóból,  Nhila&Religare Kolumbiából,  Las Polleras de Agus, és By Maqu Peruból és  Francisca Tornero Chiléből,  melyhez csatlakozik a magyar ékszertervező, Fehér Anna Frida Kahlo ihlette ékszereivel. Érdekes színfoltja lesz a kiállításnak Dávid Botond különleges 1300 db-os népi viselet fotó gyűjteményét bemutató hologramos installációja.

A rendezvény idei mottója „A jövő rajtunk múlik!”, mely szlogennel arra szeretnék ösztönözni a közönséget, hogy gondolkodjanak tudatosabban fogyasztásukkal kapcsolatban. További témaköreik között szerepel az etikus és fenntartható divat aktuális kérdésein túl az öko-tudatos alapanyagok és környezetkímélő gyártási technológiák alkalmazása, a körforgásos divat, zéró hulladék és nulla karbon lábnyom, slow fashion, érdekes kreációkat láthatunk az újrahasznosítás témakörében, tárgyalják a divatipar hatását a környezetre és a klímaváltozásra, a fenntarthatóság átláthatóságának és mérésének szükségességét, a fogyasztók szerepét a fenntartható divatban, valamint a tisztességes kereskedelem (fair trade) kérdéskörét.

További információ: Az esemény honlapján

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Traumapanoráma Traumapanoráma
Lázár Kristóf: You can’t take another ache inside your body című kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni A jövőbe tekinteni, a jelenben élni, a múltban keresni
Interjú Fridvalszki Márkkal a külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatairól, a művészethez és alkotásaihoz való hozzáállásának megváltozásáról a bécsi, lipcsei és berlini közeg hatására
art&design

Kereszt a világ végén Kereszt a világ végén
Keresztes Zoltán oroszországi fényképeiről
art&design

Hölgymenyét Hölgymenyét
Interjú Verebics Kati festővel

Más művészeti ágakról

gyerek

Hátha találunk megoldást Hátha találunk megoldást
Interjú a SQUAD – A banda - drogprevenciós tinimusical író-rendezőjével, Janik Lászlóval
színház

Szürreális találkozás báb és ember között Szürreális találkozás báb és ember között
Bunrakuról, óriásokról és marionettről
irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés