bezár
 

színház

2019. 04. 30.
A tánc világnapja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tánc világnapja Gálaestet rendezett a tánc világnapján a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége hétfőn este a Müpa Fesztivál Színházában, ahol az ünnep alkalmából táncszakmai díjakat is átadtak.

Pártay Lilla táncművész, koreográfus az elismerések átadása előtt emlékeztetett arra, hogy a tánc világnapja a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapjához, április 29-hez kötődik, és 1983 óta minden évben ezen napon tartják meg világszerte.

Szkéné színház

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár felidézte, hogy 1992 óta ünneplik Harangozó Gyula-díjjal azokat, akik a legtöbbet tették Magyarország táncművészetéért, idén március 15-én pedig kétszer annyi személy nyerhette el a díjat, mint a korábbi években.

Az idei díjazottak az elismerés mellett a gálaesten egy-egy szobrot - Krasznai János alkotását - is átvehettek Fekete Pétertől, az államtitkárság tervei szerint pedig ezentúl a Harangozó Gyula-díj minden kitüntetettje megkapja majd a kisplasztikát.

A gálaesten átadták az évad legjobb női, illetve férfi táncművészének járó elismeréseket, az évad legjobb végzős növendéke, az évad legjobb pályakezdő táncművésze, továbbá az évad legjobb alkotója díjakat. Átvették az elismeréseiket A Táncművészetért díj, A Táncoktatásért díj, valamint A Tánctudományért díj kitüntetettjei, kiosztották továbbá az idei életműdíjakat és posztumusz életműdíjakat is.

Az Imre Zoltán Alapítvány díját, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány A Táncművészetért díját, valamint a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjakat szintén a tánc világnapi gálaesten adták át.

A gálaműsorban ezúttal is az előző év díjazottjai léptek fel, többek között a Bozsik Yvette Társulat, a Duna Művészegyüttes, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistái, a Miskolci Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett.

A gálaest rendezője Bozsik Yvette táncművész, koreográfus volt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
John a Latinovitsban
Üvegcipő a Vígszínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés