bezár
 

film

2019. 06. 24.
Fődíjat nyert Schwechtje Mihály új filmterve
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Schwechtje Mihály Democracy Work In Progress munkacímű filmterve nyerte a június 9-én véget ért 18. Kolozsvári Filmfesztivál (TIFF) szakmai programját. A díjjal 20.000 eurós támogatás jár, melynek célja, hogy a filmterv korai fejlesztési szakaszában elinduljanak a koprodukciós tárgyalások.

Schwechtje Mihály új filmterve, melyet Petrovits Genovéva producerrel prezentált, egy bűnügyi fekete komédia. A terv munkacíme Democracy Work In Progress. A történet abból az alaphelyzetből indul ki, hogy Magyarországon a jogosítvány megszerzéséhez sok esetben le kell fizetni a vizsgabiztost és az oktatót is. Egy vizsgabiztos találkozik egy politikai aktivista lánnyal, aki erősen hisz abban, hogy a korrupciót fel kell számolni az országban, ezért nem hajlandó fizetni. Kialakul köztük egy konfliktus, ami aztán gondolkodásra készteti a férfit, aki alapvetően soha nem gondol a demokráciára, közéletre, csak ügyeskedéssel szeretne jó pénzt keresni.

A díjat odaítélő zsűri tagjai Ada Solomon román producer, Katriel Schory, az Izraeli Filmalap volt vezetője, és Audrius Stonys litván filmrendező voltak; az Eurimages-t Francine Raveney képviselte. A zsűri tagjai szerint „a történet egy hétköznapi alaphelyzetből indul ki, de idővel jóval szélesebb távlatba helyezi a korrupció jelenségét, reflektálva annak pusztító hatására és társadalmi beágyazottságára.” Az elismerésben kiemelték, hogy „a film alkalmas lesz arra, hogy az ország határain túl is forgalmazzák, mert széles körben érvényes állításokat fogalmaz meg”. Ennek megfelelően a film megvalósítását a producer, Petrovits Genovéva nemzetközi koprodukcióban tervezi, és az ehhez szükséges tárgyalásokat hamarosan meg is kezdik.

Az Európa Tanács filmes koprodukciókat támogató kulturális alapja, az Eurimages által most odaítélt díj a filmterv második nemzetközi elismerése, tavaly a berlini Nipkow program forgatókönyv-fejlesztési ösztöndíjprogramjában vett részt.

Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmjét Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :-) címmel tavaly mutatták be a magyar mozik. A középiskolások világában elharapódzó cyberbullying jelenségét körbejáró film eddig országosan több, mint 15.000 nézőt ért el, és számos nemzetközi filmes mustra versenyprogramjába kapott meghívást, a múlt hónapban a Cannes Écrans Juniors versenyprogramjában is szerepelt.

Forrás és képek: Democracy Work In Progress / Nicu Cherciu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Corneliu Porumboiu: A hegyek szigete
Gyöngyössy Bence: A feltaláló
Guy Ritchie: Úriemberek
Nagy Zoltán: Szép csendben

Más művészeti ágakról

irodalom

Nem nő árvalányhaj Nem nő árvalányhaj
Fekete Vince: Vargaváros, Budapest, Magvető, 2019.
art&design

Sorsszimfóniák Sorsszimfóniák
Az ugyanolyanok című kiállításról
színház

Fel kell rúgnunk a színpadot! Fel kell rúgnunk a színpadot!
Interjú Sardar Tagirovskyval


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés