bezár
 

art&design

2019. 07. 05.
Így látjuk mi... - Női képzőművészek kiállítása az Ybl Budai Kreatív Házban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Így látjuk mi... - Női képzőművészek kiállítása az Ybl Budai Kreatív Házban Így látjuk mi... Öntárgyiasítás, női pozíciók címmel látható kiállítás péntektől az Ybl Budai Kreatív Házban  Fabricius Anna, Lovas Ilona, Moizer Zsuzsa, Rabóczky Judit, Szabó Klára Petra és Tranker Kata alkotásaiból.

A kortárs művészetben fontos helyet betöltő öntárgyiasítás gyakorlatát magyar női alkotók művein keresztül mutatja be az Iványi-Bitter Brigitta és Muladi Brigitta kurátorok által rendezett tárlat.

Tájékoztatásuk szerint a kiállítás többféle nézőpontot jelenít meg, mind a generációk, mind az eltérő kulturális orientációk tekintetében, és igyekszik olyan többrétegű anyagot bemutatni, amely a nő nézőpontját az élet minél szélesebb területén megragadja.

A hat női alkotó műveinek fő jellemzője az öntárgyiasítás, amely a művészeti gyakorlatban azt az alkotói irányt jelenti, amikor a művész saját identitását, szubjektív élményvilágát, önmaga belső érzékelését kihelyezi a külvilágba, objektíven, tárgyilagosan tekint rá. Az alkotó saját testét, énjét, véleményét művészi adaptációban, önszántából közszemlére bocsátja, kiállítja, az offline és online térben megosztja - áll a tárlat ajánlójában.

A szervezők emlékeztetnek arra, hogy az egyén mások által történő tárgyiasításának ellenpólusaként létezik a tárgyiasításnak egy filozofikus, hatalmi visszaéléstől mentes formája, amelyben az önvizsgálat és a társadalmi nemi szerepek elemzése kapcsolódik össze a tartalom előállítójának szándéka szerint. A nemi sztereotípiák öntárgyiasításon keresztül történő bemutatása, kritikája az 1980-as évek óta egyre fontosabb művészeti gyakorlat, ismert képviselői például a New York-i kortárs művész, Cindy Sherman fotói.

Az Így látjuk mi... Öntárgyiasítás, női pozíciók című kiállítás augusztus 7-ig várja a látogatókat az Ybl Budai Kreatív Házban, ahol a tárlathoz több rendezvény és egyéb program is kapcsolódik majd.

Kép forrása: Budai Kreatív Színház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés