bezár
 

art&design

2019. 09. 11.
Gunter Demnig német képzőművész holnap Magyarországra érkezik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gunter Demnig német képzőművész holnap Magyarországra érkezik Gunter Demnig német képzőművész holnap Magyarországra érkezik, hogy a következő napokban 18 helyszínen összesen 53 botlatókövet helyezzen el civilek, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, és az önkormányzat együttműködése eredményeképp.

Egy embert csak akkor felejtenek el végleg, ha nevét is elfelejtik. A botlatókő egy 10x10 centiméteres bronztáblára vésett név (valamint születési dátum, illetve a halálozás helye és ideje), amit az áldozat utolsó - még szabad akaratából választott - lakhelyének előtt illeszti a járdába a német képzőművész. A kezdeményezés nyomán mára Európa szerte több, mint 70.000 botlatókőbe "botolhatunk bele", mely által az akció a világ legnagyobb decentralizált emlékművévé vált.

Az esemény kiemelkedő állomása lesz most pénteken Rejtő Jenő egykori munkaszolgálatos emlékkövének elhelyezése Budapesten. Ezt követően a művész a helyszínen veszi át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést, amellyel eddigi magyarországi tevékenységét ismerjük el. További jelentős állomás Pápa, ahol vasárnap 19 botlatókő elhelyezését követően Gunter Demnig a pápai zsinagógában a Radnóti Miklós Antirasszista-díjat kapja meg.

Gunter Demnig

A MAZSIKE köszöni a támogatást és a segítséget Magyarország Miniszterelnökségének, a Honvédelmi Minisztériumnak, a közreműködő önkormányzatoknak, valamint a hozzátartozóknak.

Kép: http://www.stolpersteine.eu/en/home/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés