bezár
 

színház

2019. 09. 19.
Elhunyt Alexandru Darie rendező, a román színház egyik meghatározó alkotója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Alexandru Darie rendező, a román színház egyik meghatározó alkotója Elhunyt szerdán 60 éves korában Alexandru Darie rendező, a román színház egyik meghatározó alakja, a bukaresti Bulandra Színház igazgatója.

A művész betegségben szenvedett, az utóbbi két hétben kórházi kezelésre szorult. A rendező Iurie Darie népszerű román színművész fia volt.

Szkéné színház

Alexandru Darie a bukaresti színművészeti egyetem rendezés szakán végzett 1983-ban, majd romániai vidéki színházakban dolgozott, például Nagyváradon és Piatra Neamton. 1989-ben rendezőként alkalmazta a bukaresti Teatrul de Comedie színház, ahol színpadra állította a Szentivánéji álmot. Ez a darab meghívást kapott a Londoni Nemzetközi Színházi Fesztiválra, majd a produkciót a világ húsz legjobb előadása közé jelölték. Darie az Egyesült Államokban és Japánban is rendezett.

2002-ben nevezték ki a bukaresti Bulandra Színház igazgatójává, amelyet a román színházi szakma a főváros és az ország egyik legjobb teátrumának tart.

Az intézmény tagja a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal együtt az Európai Színházi Uniónak, amelynek elnöki tisztségét 2006-ban töltötte be Darie.

Kép forrása: impact.ro

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

A 14. Frankofón Filmnapokról
Nils Frahm: Day
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés