bezár
 

art&design

2019. 10. 01.
Kaliczka Patrícia festményeiből nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kaliczka Patrícia festményeiből nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen A 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat elnyerő Kaliczka Patrícia festőművész alkotásaiból nyílik Fehér Eufrátesz címmel kiállítás szombaton a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban.

 A tárlat anyagát bemutató hétfői sajtóbejáráson Képiró Ágnes, a közgyűjtemény művészettörténésze elmondta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia és a hódmezővásárhelyi önkormányzat egyéves Rudnay-ösztöndíját elnyerő művész a támogatott időszak lezárultával beszámoló kiállítással jelentkezik a Tornyai múzeumban.

Kaliczka Patrícia 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán és a korábbi években is rendszeres résztvevője volt a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak. A kiállításán szereplő alkotások négy téma köré csoportosíthatók. A november 10-ig látható tárlaton szerepelnek direkt és indirekt önarcképek, köztük öntestképek is, néhány alkotáson pedig mitológiai alakok testébe bújik a művész. A festőt olyan klasszikus témák is foglalkoztatják mint a csendélet és a tájkép, illetve ezek fúziója. A legutolsó alkotói időszakában születtek a Féreglyukak-sorozat darabjai - közölte a szakember. Az olykor nagy méretű, montázsszerű képein nagyon erős formahatárok figyelhetők meg, de ezek finom megoldásokkal vegyülnek - tette hozzá a művészettörténész.

Kaliczka Patrícia úgy fogalmazott, hogy a kiállítás címe a felszín és a mély, az általunk látott dolgok és az alatti réteg kettősségét szimbolizálja. A képeken a mikro- és makrokozmosz egymásban való tükröződése is megjelenik, a parányi világban és a galaxisok szintjén ugyanazok a minták, rendszerek ismétlődnek. A művész úgy fogalmazott, nem látja értelmét pontosan úgy lefesteni a világot, ahogy azt pillanatnyilag látja, hiszen minden folyamatos mozgásban van. A statikusnak hitt valóság helyett igyekszik lebontani a tér és az idő korlátját. A múltat és jelent kapcsolja össze az is, hogy a képeken megjelennek részletek az általa tisztelt mesterek műveiből, így elemek mások mellett Goya, Tiziano vagy Velázquez alkotásaiból.

Kép forrása: http://www.patriciakaliczka.com

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés