bezár
 

art&design

2019. 10. 09.
Wild at heart – bemutatkozik a finn kortárs design
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Wild at heart  – bemutatkozik a finn kortárs design 2019. október 10-én nyílik a Hybrid Art Space-ben a Finn Intézet (FinnAgora) szervezésében a Wild at Heart című kiállítás, amely bepillantást nyújt a kortárs finn design és formatervezés világába. Tero Kuitunen designer a kurátora ennek a tárlatnak, amelynek során három installáció keretében összesen tizenegy tervező munkái kerülnek bemutatásra. A választott alkotókban közös, hogy merészen mozognak a művészet és a design metszéspontjában, ráadásul mindannyian bátran és nyitott elmével alkotnak, reagálnak a társadalmi problémákra. A tárlat a 2019-es Design Hét Budapest keretein belül látható, de október 31-ig látogatható.

A finn design kiváló minőségével és megkülönböztető sziluettjeivel vált ismertté világszerte, de nem idegen tőle a visszafogottság, a tiszta vonalvezetés és a természetes színek használata sem. A megvalósításban gyakran feltűnik az egalitárius oldal is, mivel a finnek a jó design szerves részének tartják mind a társadalmi problémákra való rávilágítást, mind a rájuk adott lehetséges megoldásokat. A finn design azonban még ennél is több. A Wild at Heart a finn formatervezés és kultúra kevésbé ismert arcát mutatja meg nekünk: a gyakran szerény és praktikus felszín mögött őszinte humor és érzések rejlenek, csak arra várva, hogy felfedezzék őket. Három installáció keretében összesen tizenegy tervező munkái kerülnek bemutatásra.

A Raw Beauty installáció az anyagi javakra és az erős vizuális nyelvezetre összpontosít. A fiatal asztalosmester, Antrei Hartikainen darabjai egyszerre funkcionális termékek és tiszta műalkotások. A fotós és képzőművész Sofia Okkonen munkái felfedezik, hogy a nőiesség hogyan nyilvánul meg a saját vizuális nyelvén, míg Tero Kuitunen az érintés koncepciójával dolgozik, ahogyan a különféle anyagok, különösen a kerámia és az agyag vonzzák, szinte hívják az érintést. Klaus Haapaniemi varázslatos világa csordultig tele folklór utalásokkal, bámulatosan részletes illusztrációi fényes porcelánon és gazdag textíliákon egyaránt megjelennek.

A Social Impact színtere közelebbről vizsgálja meg, milyen befolyásoló hatással bír a design a társadalomra. Milla Vaahtera új életet lehel a klasszikus üvegfúvásba, Tuuli-Tytti Koivula ruhagyűjteménye pedig műanyag hulladékok és egyéb anyagok újrahasznosításának különböző formáival foglalkozik. A Mifuko társaság megszületését a kenyai nők rendszeres foglalkoztatása, bátorítása, támogatása ihlette. A munkavégzés náluk rugalmas és biztonságos, a folytonos jövedelemforrás pedig anyagilag lehetővé teszi a nők függetlenségét.

A játékosság és a humor a kiállítás minden aspektusát átszövi, de a Wild Humor installációjában jelenik meg igazán erőteljesen. Eero Arnio Finnország egyik legendás tervezője, évek alatt kialakult stílusa műalkotásainak eredetiségében, valamint merész fogalmi és gondolati megjelenítésben mutatkozik meg. Teemu Salonen design-szobrászati ​​hibridjeinek gazdag és színes tervezési nyelve elképesztően sokrétű: káprázatosan tarka, elbűvölő és kifinomult. A Company két művésze Aamu Song és Johan Olin munkáiban a világ minden táján jelen lévő a kézművességet dicsőíti nemektől függetlenül, ötvözve a hagyományt, az időtlenséget és az alkotás örömét.

A Design Hét Budapest után a kiállítás a helyi finn kulturális intézetekkel együttműködve Stockholmba, Tokióba és Helsinkibe látogat.

Nyitvatartás: Keddtől péntekig 15 – 18 óra között, Hybrid Art Space (1052 Budapest, Galamb u. 6.)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés