bezár
 

art&design

2019. 10. 09.
Wild at heart – bemutatkozik a finn kortárs design
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Wild at heart  – bemutatkozik a finn kortárs design 2019. október 10-én nyílik a Hybrid Art Space-ben a Finn Intézet (FinnAgora) szervezésében a Wild at Heart című kiállítás, amely bepillantást nyújt a kortárs finn design és formatervezés világába. Tero Kuitunen designer a kurátora ennek a tárlatnak, amelynek során három installáció keretében összesen tizenegy tervező munkái kerülnek bemutatásra. A választott alkotókban közös, hogy merészen mozognak a művészet és a design metszéspontjában, ráadásul mindannyian bátran és nyitott elmével alkotnak, reagálnak a társadalmi problémákra. A tárlat a 2019-es Design Hét Budapest keretein belül látható, de október 31-ig látogatható.

A finn design kiváló minőségével és megkülönböztető sziluettjeivel vált ismertté világszerte, de nem idegen tőle a visszafogottság, a tiszta vonalvezetés és a természetes színek használata sem. A megvalósításban gyakran feltűnik az egalitárius oldal is, mivel a finnek a jó design szerves részének tartják mind a társadalmi problémákra való rávilágítást, mind a rájuk adott lehetséges megoldásokat. A finn design azonban még ennél is több. A Wild at Heart a finn formatervezés és kultúra kevésbé ismert arcát mutatja meg nekünk: a gyakran szerény és praktikus felszín mögött őszinte humor és érzések rejlenek, csak arra várva, hogy felfedezzék őket. Három installáció keretében összesen tizenegy tervező munkái kerülnek bemutatásra.

A Raw Beauty installáció az anyagi javakra és az erős vizuális nyelvezetre összpontosít. A fiatal asztalosmester, Antrei Hartikainen darabjai egyszerre funkcionális termékek és tiszta műalkotások. A fotós és képzőművész Sofia Okkonen munkái felfedezik, hogy a nőiesség hogyan nyilvánul meg a saját vizuális nyelvén, míg Tero Kuitunen az érintés koncepciójával dolgozik, ahogyan a különféle anyagok, különösen a kerámia és az agyag vonzzák, szinte hívják az érintést. Klaus Haapaniemi varázslatos világa csordultig tele folklór utalásokkal, bámulatosan részletes illusztrációi fényes porcelánon és gazdag textíliákon egyaránt megjelennek.

A Social Impact színtere közelebbről vizsgálja meg, milyen befolyásoló hatással bír a design a társadalomra. Milla Vaahtera új életet lehel a klasszikus üvegfúvásba, Tuuli-Tytti Koivula ruhagyűjteménye pedig műanyag hulladékok és egyéb anyagok újrahasznosításának különböző formáival foglalkozik. A Mifuko társaság megszületését a kenyai nők rendszeres foglalkoztatása, bátorítása, támogatása ihlette. A munkavégzés náluk rugalmas és biztonságos, a folytonos jövedelemforrás pedig anyagilag lehetővé teszi a nők függetlenségét.

HIRDETÉS

banner

A játékosság és a humor a kiállítás minden aspektusát átszövi, de a Wild Humor installációjában jelenik meg igazán erőteljesen. Eero Arnio Finnország egyik legendás tervezője, évek alatt kialakult stílusa műalkotásainak eredetiségében, valamint merész fogalmi és gondolati megjelenítésben mutatkozik meg. Teemu Salonen design-szobrászati ​​hibridjeinek gazdag és színes tervezési nyelve elképesztően sokrétű: káprázatosan tarka, elbűvölő és kifinomult. A Company két művésze Aamu Song és Johan Olin munkáiban a világ minden táján jelen lévő a kézművességet dicsőíti nemektől függetlenül, ötvözve a hagyományt, az időtlenséget és az alkotás örömét.

A Design Hét Budapest után a kiállítás a helyi finn kulturális intézetekkel együttműködve Stockholmba, Tokióba és Helsinkibe látogat.

Nyitvatartás: Keddtől péntekig 15 – 18 óra között, Hybrid Art Space (1052 Budapest, Galamb u. 6.)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra Budapest belvárosa beköltözött a Millenárisra
Séta az Art and Antique Régiség és Kortárs Művészeti Vásáron
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága
art&design

Pluszt adni a történetekhez Pluszt adni a történetekhez
Interjú Futaki Attila képregényrajzolóval a képregény műfajról, az alkotás folyamatáról, a különböző műfajok viszonyáról

Más művészeti ágakról

irodalom

Unorthodox, avagy az egyetlen helyes út? Unorthodox, avagy az egyetlen helyes út?
Deborah Feldman: Unorthodox – a másik út (Libri, 2020)
irodalom

(K) mint Kukorelly (K) mint Kukorelly
Cé cé cé pé, avagy lassúdad haladás a kommunizmus felé, Budapest, Kalligram, 2019
Kettős interjú a Békeidő rendezőjével, Hajdu Szabolccsal és a film egyik meghatározó szereplőjével, Wrochna Fannival
Claudio Monteverdi: Poppea megkoronázása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés