bezár
 

art&design

2019. 10. 18.
Szakmai és közönségsikerrel zárult az idei Design Hét Budapest
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szakmai és közönségsikerrel zárult az idei Design Hét Budapest Amellett, hogy izgalmas és sokszínű a hazai designszcéna, hatékonyan tudja felvállalni a gazdaságélénkítő szerepet is - erről tanúskodott az idei Design Hét Budapest több száz programja és az ezek iránti, kimagasló érdeklődés. Az idén tizenhatodik alkalommal megrendezett fesztivál október 4. és 13. között, a vidéki társrendezvényekkel együtt összesen több mint 250 programot kínált. A hivatalos program véget ért, ám néhány kiállítás továbbra is látogatható a fővárosban és a vidéki partnervárosokban.

A Magyar Formatervezési Tanács által életre hívott és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala védnökségével megvalósuló Design Hét Budapest Magyarország legjelentősebb, kihagyhatatlan designünnepe, mely a szakmai érdeklődők mellett a közönség szélesebb rétegét is igyekszik megszólítani. 2019-ben október 4. és 13. között várták a programsorozatra a design iránt érdeklődő közönséget, méghozzá változatos, a kreatív ipar teljes egészét lefedő programokkal. A fő cél most is a tervezők és vállalkozások közötti együttműködések ösztönzése és ezáltal a hazai designökoszisztéma gazdasági szerepének növelése volt. Emellett a szemléletformálásra is buzdít a programsorozat.

Ahogy szinte minden program, úgy a Start Up Guide LIVE programsorozat is telt házas érdeklődés előtt zajlott. Az előadások induló kreatív ipari vállalkozások számára nyújtottak hasznos tanácsokat, és mutattak rá gyakorlati példákra, többek között üzleti tervezés, jog- és adatvédelem valamint finanszírozás témakörében. Sokak érdeklődésére tartottak számot a flow kapcsán szervezett programok is, így például a fesztivál egyik kiemelt eseményeként a Design Flow előadás – és az azt követő kerekasztal-beszélgetés –, melyen dr. Buzády Zoltán, a Csíkszentmihályi Mihály-féle globális kutatási program és hálózat igazgatója beszélt arról, hogyan fordítható a flow a kreativitás szolgálatába és fordítva.

Tartalmas eszmecserék terepe volt a Design és autóipar Magyarországon kerekasztal-beszélgetés is, a szektor aktuális kérdéseiről, a Bútorszövetség konferenciája a 21. századi fa- és bútoripar fejlesztési stratégiáról, valamint a Service Design és Social Design Day programjai. Számos látogatót vonzott a Magyar Formatervezési Díj és Design Management Díj idei díjazottjait és pályázóit bemutató kiállítás és a kreatív ipari felsőoktatási intézmények platformja, a „Hova tovább?” iskolabörze is.

HIRDETÉS

banner

A fesztivál díszvendégei 2019-ben a balti országok: az Észt, a Lett és a Litván Köztársaság voltak. Az érdeklődők átfogó kiállításon és az ehhez kapcsolódó kötetlen prezentáción ismerhették meg az izgalmas, kortárs balti designt, méghozzá nemzetközi szinten elismert designerek és az országok designszövetségeinek vezetőinek segítségével. A tárlat a szakma mellett a szélesebb közönség figyelmét is felkeltette.

A várakozásoknak megfelelően szinte a meghirdetéskor beteltek a rendelkezésre álló helyek a népszerű, designerek műhelyeit bemutató Nyitott Stúdiók, valamint a Budapest látványos térrel rendelkező kávézóit és a város fenntarthatóságot előtérbe helyező üzleteit bemutató Design Túrák programsorozaton.  Szintén kiemelkedő volt a látogatottság azokon az eseményeken, melyek workshop jellegüknél fogva lehetőséget adtak a fesztivál látogatóinak arra, hogy kipróbálják magukat a design szakmák alkotófolyamataiban.

A nagy sikerű vidéki programok egy része még folytatódik: Győrben október 18-án, pénteken 17:30-tól nyit az Innovative by design címet viselő kiállítás, mely a Magyar Formatervezési Díj elmúlt öt évének díjazottaiból válogat. A kiállítottak között megnézhetjük Iglói-Nagy Péter és Nagy Ádám WIWE szívdiagnosztikai eszközét, ami tavaly MFD díjazott volt termék kategóriában, de láthatjuk többek között Csoma Sarolta és Horváth Máté Mix karszékét, az idei Design Management Díj nyertesének, a Varga-Flexo Kft.-nek a flexonyomógépét, illetve a több tucat nemzetközi díjjal rendelkező grafikus, Palotai Gábor Livsdal arculatát is. A kiállítást közel harminc, innovatív alkotás színesíti, a magyar design aktuális trendjeit, folyamatait és a kreatív ipar dinamikus fejlődését tükrözve. Győrben immáron harmadik éve ünnepelhetjük a Design Hetet, ahol idén az értékmentés és az értékmegismerés a fő téma. A 10 napos rendezvény központi kiállítása Bécs után, elsőként Győrben kerül bemutatásra. 

Október 21-én a HFDA Academy Design DIALOG “Párhuzamos fordulat: a Bauhaus hatása Győrben és Sopronban” című eseményére várják a közönséget. A szervezők a Bauhaus ma is élénken élő, értékes hagyományait, művészeti és építészeti örökségét mutatják be.

Design week

Több, még megtekinthető kiállítás:
MAGYAR FORMATERVEZÉSI DÍJ ÉS DESIGN MANAGEMENT DÍJ KIÁLLÍTÁS, 2019. október 19-ig.
Helyszín: Hagyományok Háza (1011 Budapest, Corvin tér 8.) Nyitvatartás: H-SZ: 10:00-18:00

HATÁRTALAN DESIGN DÍJAZOTTAI - Kiállítás a 25 éves Eventuell Galériában, 2019. november 5-ig
Helyszín: Eventuell Galéria (1056 Budapest, Nyáry Pál utca 7.) Nyitvatartás: H-P: 11:00-18:00 // SZ: 10:30-14:00 

URBAN PASSION - Városok és enteriőrök kiállítás, 2019. november 30-ig.
Helyszín: Innoconcept Design (1033 Budapest, Bogdáni út 1.) Nyitvatartás: K-P: 10:00-18:00 // SZ: 10:00-14:00 

LAKNI TUDNI KELL! - Lakótelepépítési és társadalmi kísérletek a ’60-as, ‘70-es években, 2019. november 10-ig.
Helyszín: Lechner Tudásközpont (1111 Budapest, Budafoki út 59.) Nyitvatartás: H-CS: 09:00-17:00

OFFICEXPO, Az év irodája kiállítás, 2019. október 17-19.
Helyszín: MOM Sport (1123 Budapest, Csörsz utca 14-16.) Nyitva tartás: CS-SZ: 09:00-19:00 

WILD AT HEART 2019. október 10-30.
Helyszín: Hybrid Space (1052 Budapest, Galamb u. 6.) Nyitvatartás: Keddtől péntekig 15 – 18 óra között. A kiállításról korábban ITT írtunk, a kurátorral való beszélgetésünk IDE kattintva olvasható.

Képek és hír a KortársPRos Kft. jóvoltából. 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy? Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről
art&design

Felesleges Pillangó Felesleges Pillangó
Urbán Tamás kiállítása a Capa Központban
art&design

A keleti divat diktátora A keleti divat diktátora
A Magyar Nemzeti Múzeum Rotschild Klára – Divatkirálynő a Vasfüggöny mögött című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Kamaszlélektan szépirodalmi köntösben
Színház a karanténból: Milo Rau LENIN című előadásáról
Gyermekkönyv-illusztráció kiállítás online a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria oldalán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés