bezár
 

film

2019. 10. 30.
Mit hoz a nyolcadik Primanima?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az október 30-tól november 2-ig tartó fesztiválra nevezett 700 film közül 60 a diák-, diploma-, és elsőfilm kategóriákban, 45 a gyerekfilmes, és további 15 kisfilm az újonnan létrehozott PrimaTeen versenyprogramban fog szerepelni. A fesztiválra nevezett legextrémebb animációkból éjszakánként, Night Moves néven lesz látható egy-egy összeállítás.

A fesztivál versenyprogramjában több sikerfilmet is levetítenek: a cseh Daria Kashcheeva diák-Oscar-díjas Lány (Daughter) című stop-motion alkotását, Andrasev Nadja Szimbiózis című filmjét, Buda Flóra Anna Berlinálén díjazott Entropia című filmjét, a svájci Michael Frei videojátékából készült KIDS című fekete-fehér kisfilmjét és az angol Anna Mantzaris Jó szándék (Good Intentions) című bábanimációját.

Michael Frei - KIDS

Michael Frei: KIDS

A fesztiválon mutatkozik be a holland Jelle van Meerendonk elsőfilmje, a Balra lépni szabad (Freedom of Failure), valamint Rebák Tamás METU-n készített diplomamunkája, a Szökési sebesség című sci-fi is, melyben egy űrhajós és egy furcsa lény párharcát követjük nyomon.

Az idei Primanimára rekord mennyiségű gyerekfilm érkezett, ezért a szervezők bővítették a fesztivál gyerekfilmes versenyprogramját. A változatos témákat felvonultató válogatásba több olyan kisfilm is bekerült, amelyek a kisgyermekek számára is átélhetően dolgoznak föl komoly kérdéseket, ilyen például A papírsárkány (The Kite), a szlovák Martin Smatana világszerte díjazott bábfilmje, amely egy családtag elvesztéséről szól. A gyerekeknek és a kamaszoknak két egész estés filmet is vetítenek: a Hajótöröttek című magyar ismeretterjesztő rajzfilm-sorozat moziváltozatát, valamint a norvég filmrendező, Mats Grorud A torony (The Tower) című első egész estés bábanimációját.

Mats Grorud - A torony (The Tower)

Mats Grorud: A torony (The Tower)

A fesztivál új programszekciója a kamaszoknak szóló PrimaTeen, erről itt írtunk bővebben.

A vetítések előtt egy magyar alkotókkal szervezett pódiumbeszélgetésen Csáki László, a gyártás alatt álló Kék Pelikán című egész estés animációs dokumentumfilm rendezője, valamint Szirmai Márton, a szintén valós történeten alapuló egész estés animációs film, a Hol rontottam el? rendezője mesél készülő filmjéről.

A kiemelt programblokkban vetítik a Cannes-t is megjárt, archív felvételeket animációs jelenetekkel vegyítő dokumentarista animációs filmet, Anja Kofmel Chris, a svájci (Chris the Swiss) című első egész estés rendezését.

A 8. Primanima nemzetközi zsűrijének tagjai Milen Alempijevic, a szerb ANIMANIMA fesztivál művészeti vezetője, Lucija Mrzljak horvát animációs filmrendező és illusztrátor, valamint Maria Steinmetz orosz származású, Berlinben élő animációs rendező.

A Primanima Nemzetközi Műhely idei kísérleti animációs workshopját Ducki Tomek lengyel–magyar animációs rendező és Gina Thorstensten norvég képzőművész vezetik, amelyen egy különleges gyurmaanimációs technika, a strata-cut trükkjeit sajátíthatják el a résztvevők. Lucija Mrzljak fotográfiai munkássága, valamint Gina Thorstensen illusztrációi egy-egy kiállítást is kapnak. Szintén ők ketten és Maria Steinmetz mesterkurzusok keretében mutatkoznak majd be.

A fesztivál alatt, délelőttönként a rajzfilmek legifjabb rajongói szakemberek segítségével megismerhetik az animációsfilm-készítés titkait a Primanima Animációs Játszóházban, az animációról való értő gondolkodásról pedig második éve egy filmkritikusi workshop keretében lehet elmélyülni Kránicz Bence filmes szakíró segítségével és a Dot&Line animációs oldal közreműködésével.

A fesztivál idén is vendégül látja a közép- és kelet-európai animációs testület (CEE Animation) szakmai találkozóját, akik egy kerekasztal-beszélgetésen azt járják körbe, milyen kihívásokkal küzdenek a régióban dolgozó animációs filmproducerek. Ezzel párhuzamosan bemutatkozik a frissen alakult Magyar Animációs Producerek Szövetsége (MAPSZ) is.

Jelle van Meerendonk: Balra lépni szabad (Freedom of Failure)

Jelle van Meerendonk: Balra lépni szabad (Freedom of Failure)

A Primanima fő helyszínei a budaörsi Jókai Mór Művelődési Ház, a BABtér, valamint a Városi Ifjúsági Klub. A gyerekfilmek versenyprogramját, már hagyományos módon, a budaörsi helyszín mellett több más magyarországi nagyvárosban és határon túl is megtekinthetik az érdeklődők, idén Szekszárd, Sopron, Pécs, Nagyvárad, Kolozsvár, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy és Nürnberg tart kihelyezett Primanima-vetítéseket.

A teljes program elérhető a fesztivál honlapján.

Forrás: Primanima

Kép a címlapon:
Jelle van Meerendonk: Balra lépni szabad (Freedom of Failure)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés