bezár
 

színház

2019. 11. 13.
Mit tennél, ha ma meghalnék?
Premier a B32-ben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November 16-tól látható a B32 Galéria és Kultúrtérben Gergye Krisztián legújabb rendezése, a Mit tennél, ha ma meghalnék? A Gyulay Eszter átirata alapján készülő előadás egy örökifjú anyuka és ADHD-s kisfia életének és környezetük nehézségeit mutatja be. A Nézőművészeti Kft, a Manna Produkció és a Másik Oldal közös bemutatója a premiert követően november 24-én lesz látható.

Egy felnőni képtelen, „laza” anyuka; egy figyelemhiányos-hiperaktív, rosszabb pillanataiban fékezhetetlen fiú; és szomszédjuk, egy trauma miatt dadogó ex-tanárnő a főszereplői a Horváth Lili, Varga Ádám Simkó Katalin és Katona László szereplésével készülő drámának Történetük nem egyéb, mint három szeretetéhes ember kétségbeesett próbálkozása a ’normális’ életre. Az élet igazi megélését egymás által tapasztalják meg, de hiába a sok együtt töltött felszabadult, boldog pillanat, képtelenek maguk mögött hagyni saját poklukat. A rendező így gondolkodik az előadásról: “Az egymás elvesztésének elkerülhetetlensége az, ami rávilágít a boldogság pillanatiságára, amit valami jobb reményében soha nem merünk megélni teljes mélységében. Szereplőink folyton erre a pillanatiságra emlékeztetik egymást, kizökkentik a pillanatnyi harmóniát, akarva, akaratlanul egymásért tesznek kárt egymásban. Mindez mégis egy közös küzdelem a túlélésért, ami néha még életnek is nevezhető. Az emberi lét mélységeibe zuhanva az értelmetlenségben ismerhetik fel a sorsszerűt, vajon meg tudják-e oldani, vagy fel tudják-e vállalni saját maguk, vagy a másik tragédiáját.”

Szkéné színház

Lehetséges-e jól szeretni? Létezik-e felmentés egy anya számára, aki alkalmatlan jó anya lenni? Hol kezdődik a szeretet és van-e határa az elfogadásnak? Képes lehet-e egy szülő megváltani a gyermekét? Egyáltalán tehetünk-e bármit is egy másik emberért? Vagy muszáj szembenéznünk sorsunk felett gyakorolt saját felelősségünkkel? Ezekkel a sokunkat foglalkoztató kérdésekkel foglalkozik az előadás.

A figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) az egyik leggyakoribb neuropszichiátriai tünetegyüttes, amely gyermekkortól végigkíséri az érintettek életét. Egy „sokarcú” állapotról van szó, amely 3 fő tünetet foglal magába: figyelemzavart, impulzivitást valamint hiperaktivitást. A fenti tünetek megismerése után egyértelmű, hogy egy figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral küzdő gyerek – ahogyan Eric is - sok konfliktust él meg közvetlen környezetében.  Egy ilyen, komoly dühkitöréssel járó eset során véletlenül ismerkedik meg Eric a szomszédban lakó tanárnővel, akik lassan a bizalmasává válik, tanítani kezdi és még az anyjával is barátságot köt. Az eleinte kezelhetetlen viszonyok e hármas együtthatására kezdenek el normalizálódni. Egy ideig minden jónak tűnik, de hiába a sok együtt töltött felszabadult, boldog pillanat, képtelenek maguk mögött hagyni saját poklukat.

Az előadás ADHD-val foglalkozó filmek, dokumentumfilmek és könyvek alapján, valamint szakértők segítségével készült.

plakát

MIT TENNÉL, HA MA MEGHALNÉK?

„Minden anyának sikerül! Nekem miért nem? Mi a baj velem?
Azt mondják, akkor komoly egy betegség, ha olyasvalakit érint, akit szeretsz.”

Szereplők:
Nina, az anya: HORVÁTH LILI; Eric, a fiú: VARGA ÁDÁM; Uma, a szomszédnő: SIMKÓ KATALIN; Intézetis, szomszéd, ügyvéd, főnök, eladó: KATONA LÁSZLÓ
Alkotók:
Dramaturg: GYULAY ESZTER; Jelmez: BÉRES MÓNIKA; Rendezőasszisztens: BALOGH ZSUZSANNA; Produkciós vezető: GÁSPÁR ANNA, FARKAS RÓBERT
RENDEZŐ: GERGYE KRISZTIÁN

Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy az előadásban trágár szavak hangoznak el, ezért a megtekintését 16 éven felülieknek ajánljuk.


Bemutató: 2019. november 16. 19.00
További előadások: 2019. november 24., december 15.  19.00
Helszín: B32 Galéria és Kultúrtér – 1111 Bartók Béla út 32.
jegyek: b32.jegy.hu
Támogatók: EMMI, NKA

Fotó: Ács István

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

John a Latinovitsban
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
színház

Zemlényi Attila és kabai lóránt darabja Miskolcon
Holt költők társasága az Átriumban

Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés