bezár
 

irodalom

2020. 05. 12.
Samuel Beckett utolsó napjairól szól az idei Goncourt-díjas első regény
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Samuel Beckett utolsó napjairól szól az idei Goncourt-díjas első regény Maylis Besserie rádiós szerkesztő Le tiers temps című műve kapta meg hétfőn a legjobb első regénynek járó idei Goncourt-díjat, a legjelentősebb francia irodalmi elismerést. A díjazott fiktív történet Samuel Beckett életének utolsó napjairól szól.

A februárban megjelent regény a címadó, Le Tiers temps nevű párizsi idősotthonban játszódik, ahol a Nobel-díjas író 1989-ben meghalt. Az ír szerző az elmúlásra várva felidézi élete nagy szenvedélyeit, szenvedéseit és örömeit, amelyek az intézmény mindennapjainak megfigyelésével keverednek a műben.

A legjobb novellának járó Goncourt-t Anne Serre érdemelte ki Au coeur d'un été tout en or című művéért, amely a Mercure de France kiadónál jelent meg.

A legjobb életrajzért járó díjat Thierry Thomas rendező, forgatókönyvíró kapta Hugo Pratt, trait pour trait című munkájáért, amely a Grasset kiadó gondozásában látott napvilágot. A költészeti Goncourt-t Michel Deguy vehette át teljes életművéért.

A Goncourt Akadémia a tavaszi díjak átadását szándékosan időzítette a koronavírus-járvány miatt március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások feloldásának napjára. Ekkor nyitottak újra országszerte a könyvesboltok, a zsűri pedig így kívánta a könyves szakmát támogatni, és a figyelmet a kortárs irodalmi művekre irányítani.

Forrás: MTI 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés