bezár
 

film

2020. 06. 04.
Ingyenes filmek a Trianon-emléknapon a Távmoziban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ingyenes filmek a Trianon-emléknapon a Távmoziban A Trianon100 eseménysorozathoz a Budapest Film Zrt. is csatlakozott: a korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a programhoz június 4-én.

„A Távmoziban most látható filmek válogatásakor nem voltunk könnyű helyzetben, hisz Trianon traumájának feldolgozatlanságát az is jelzi, hogy igen kevés igazán értékes mozgókép készült a témáról – a magyar film még nem találta meg azt a konkrét történetet, amelyen keresztül hitelesen és érzelemgazdagon beszélhetne erről az érzékeny témáról. A dokumentumfilmesek direktebben fogalmaznak, a játékfilmesek a legtöbbször csak érintik Trianont, s azt, hogy mi vezetett oda, s milyen következményekkel járt a 100 évvel ezelőtti békeszerződés” – fogalmaz közleményében a Távmozi platformot üzemeltető Budapest Film.

Trianon100

A bemutatásra kerülő filmek között egy premier található, Nagyapám: Horthy Miklós címmel, melyet a későbbiekben is műsoron tart a Távmozi. A film egy független cég (Filmnet) gyártásában készült, Sipos József rendezte. Horthy István sokak számára ezidáig ismeretlen eseményekről beszél, melyek meghatározó jelentőséggel bírtak a XX. századi Magyarország későbbi sorsára is.

További filmekkel is készülnek a távmozisok: Fekete Ibolya rendezése, az Anyám és más futóbolondok a családból négygenerációs történet, amely az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek elejéig követi végig a szereplők sorsát. A gyertyák csonkig égnek Márai Sándor azonos című regényének filmadaptációja. A 66 szezon pedig (melynek vetítése után közönségtalálkozó is lesz a Távmoziban) stilizált dokumentumfilm, amely sűrített formában mutatja be egy kassai uszoda hatvanhat szezonját. A program és a jegyek ezen a linken érhetők el.

Forrás, fotó:  Budapest Film sajtóinformáció

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés