bezár
 

film

2020. 09. 01.
Közönségtalálkozók a Veszprém-Balaton Filmpikniken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szamosi Zsófia, Szőke Abigél, a Filmpiknik idei arca, László Panna és az esemény házigazdája, Till Attila – csak néhány név abból a közel 50 filmes alkotóból, akikkel személyesen találkozhat a közönség a szeptember 3–5. között zajló Veszprém-Balaton Filmpikniken. Az ingyenes rendezvényen két városban, öt helyszínen közel negyven magyar filmet vetítenek majd. A program Miklauzic Bence Nino bárkája című alkotásával bővült.

23 film alkotóival találkozhatnak azok, akik szeptember 3–5. között Veszprémet és Balatonfüredet választják, hogy a nyarat kicsit meghosszabbítva hangulatos környezetben, közel a Balatonhoz díjnyertes magyar filmeket nézzenek. Szeptember 3-án a veszprémi Hangvillában 15 órakor a Piedone nyomában című doku vetítésével veszi kezdetét a Filmpiknik. Király Levente rendező – akivel a film után beszélgethet is a közönség – nem titkolja, hogy egy rajongó szemszögéből mutatja be az olasz mozisztár, Bud Spencer életét. Ezt követően, 17 órakor Bodzsár Márk Drakulics elvtárs című szatírája pereg, mely nemcsak a vérszívómítosszal játszik el, de a szocializmus blődségét is megidézi. A vetítés után a közönség találkozhat több alkotóval is, köztük a rendezővel.

Csütörtökön 17.45-kor a balatonfüredi Balaton moziban Tasnádi István Egy másik életben című alkotása fut, mely az idén megkapta a Legjobb Tévéfilmes Forgatókönyvnek járó Magyar Filmdíjat. A vetítés után beszélgetés az alkotókkal. A tévéfilm a legjobb vágónak járó díjat is elnyerte az idei Magyar Mozgókép Szemlén. A nyertes, Mezei Áron is jelen lesz. Utána 20 órakor ugyanott – és pénteken 20.30-kor a veszprémi Hangvillában – lesz látható a FOMO. Hartung Attila filmje a Z generáció nyelvén mesél a közösségi média sötét oldaláról. A nézők mindkét vetítés után találkozhatnak az alkotókkal, köztük a rendezővel, a női főszereplővel, László Pannával, aki a Filmpiknik idei arca – és szombaton a főszereplővel, Yorgos Goletsasszal is.

FOMO

FOMO

A rendezvény hivatalos nyitófilmje a Valan, melyet csütörtök este 19.30-kor a veszprémi Várban vetítenek. Bagota Béla a skandináv krimik komor, fagyos hangulatát erdélyi környezetbe emelte át. A vetítés után az esemény házigazdája, Till Attila beszélget az alkotókkal., köztük a rendezővel és Krisztik Csaba főszereplővel.

Szeptember 4-én 18.30-kor a balatonfüredi Balaton moziban hat animációs filmet láthat a felnőtt közönség s utána beszélgethet az alkotókkal. 22 órától a veszprémi Expresszóban lesz látható Miklauzic Bence Nino bárkája című tévéfilmje, mely az előítéleteket szeretné mérsékelni, azonban humorosan és esendően. A vetítés után a közönség találkozhat az alkotókkal.

Az idén Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása kapta a legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjat, sőt az Oscar-díj 10-es szűkített listájába is beválogatták a filmet. A Filmpikniken pénteken 20 órakor a veszprémi Várban, majd szombaton 19.30-kor a balatonfüredi Tagore sétányon vetítik. Mindkét alkalommal beszélgethet a közönség Muhi Klára forgatókönyvíróval és F. Várkonyi Zsuzsa íróval. Szombaton a film női főszereplője, Szőke Abigél is jelen lesz. Szombaton 14 órakor a Hangvillában fut Szabó Réka számos díjat nyert A létezés eufóriája című dokumentumfilmje, mely után a nézők beszélgethetnek a rendezőnővel, a 95 éves Fahidi Éva pedig online csatlakozik a találkozóhoz. Ezt követően, 16 órától két doku is pereg ugyanott: Szalay Péter filmje, a Néhány mondat a szabadságról és Mohi Sándor alkotása, az Ott legbelül dal van. Mindkét rendezővel beszélgethet is a közönség. Végül szombaton 20 órakor a veszprémi Várban lesz látható az idei év Legjobb Tévéfilmje, Deák Kristóf Foglyok című alkotása. A vetítés után a közönség találkozhat az alkotókkal, köztük Szamosi Zsófiával.

Nino bárkája

Nino bárkája

Két városban, öt helyszínen közel negyven magyar filmmel – három tévéfilm, nyolc nagyjátékfilm, hét dokumentumfilm, négy kisjátékfilm, a teljes Alvilág sorozat, hat magyar filmklasszikus, hét animációs film és egy gyermekfilm válogatás – és huszonhárom közönségtalálkozóval várja a közönséget a Veszprém-Balaton Filmpiknik.

Bővebb információ a Filmpiknik honlapján és a Facebookon.

Forrás: Veszprém-Balaton Filmpiknik

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém
Az idei Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválról

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés