bezár
 

színház

2020. 09. 02.
Az SZFE Doktori Tanácsának közleménye
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Az SZFE Doktori Tanácsának közleménye "Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdonosi jogait gyakorló alapítvány kuratóriumának kinevezett elnöke – a párbeszéd fontosságát ecsetelve – olyan szavakkal illette egyetemünk professzorát, a Doktori Iskola vezetőjét, amelyek a nemzetből és a keresztény kultúrkörből való kitaszítással egyenértékűek.

Karsai György egyetemi tanár a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájának vezetője. Minden akadémiai struktúrában ez a legmagasabb szakmai-tudományos poszt, melyre több évtizedes (akár művészi, akár tudományos) alkotó munkával, mérhető és dokumentált nemzetközi elismertséggel, jelentős akkreditációs súllyal válik választhatóvá egy oktató. Karsai György klasszikafilológus, színháztörténész, színikritikus, pályája és életműve összeköti a művészeti kutatást a filológiával, a gyakorlat kritikai-esztétikai értékelését a történeti elemzéssel. A görög drámáról és színházról írott könyvei, sok nyelven publikált tanulmányai százai mellett színikritikusi aktivitása jelzi, mennyire elválaszthatatlan a jelen színházának értő elemzése a nemzeti hagyományainktól és a görög-római kultúrkör emlékezeti kánonjától. A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanáraként nemcsak generációkat tanított az antik drámákon keresztül a színházi gondolkodás alapjaira, de színművészhallgatók százait vezette be a rhétorika, tehát a felépített, tudatos szerkezetekben, logikusan fogalmazó választékos beszéd művészetébe. Magyar nyelven. Az elmúlt évtizedben – új műfajjal kísérletezve – olyan aktív-elemző színházi előadásokat hozott létre, melyek egy-egy klasszikus görög dráma poliszbeli helyzetét, s nem csak mondatait fordítják le a nézőknek, nem utolsó sorban középiskolások sokaságának.

Szkéné színház

Több ezer hallgatót tanított szerte Európában, tucatnyi doktoris kurzust tartott a világ nagy egyetemein, s ami számunkra különleges érték: színházi aktív-elemző előadásaiból inspirálódva több színházi formáció jött létre. Karsai György professzor a Doktori Iskola választott vezetője, s tanári tevékenysége, minden pedagógiai eredménye mellett, a Színház- és Filmművészeti Egyetem akkreditációs biztonságát jelenti.

A kirekesztő beszédmód használata azonban Vidnyánszky Attilát nemcsak a kuratórium, hanem bármiféle nemzeti és/vagy oktatási intézmény vezetésére alkalmatlannak mutatja. Amennyiben az őt posztjára helyező kulturális kormányzat és a kuratórium tagjai nem határolódnak el e fogalmazásmódtól, maguk is cinkossá válnak a megengedhetetlen kirekesztésben.

A Doktori Tanács tagjai, az SZFE polgárai"

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
John a Latinovitsban
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés