bezár
 

film

2020. 10. 13.
Agnieszka Holland Sarlatán című filmjét jelöli Csehország az Oscar-díjra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Agnieszka Holland Sarlatán című filmjét jelöli Csehország az Oscar-díjra Agnieszka Holland lengyel rendező Sarlatán című, Csehországban forgatott játékfilmjét nevezi be a Cseh Film- és Televíziós Akadémia (CFTA) az Oscar-díj legjobb külföldi filmek versenyébe – jelentette be Silvie Marková, a CFTA képviselője.   A cseh akadémiai zsűri a producerek által javasolt tíz filmből választotta ki a Sarlatánt a megmérettetésre, amelynek eredményét 2021. április 25-én jelentik be Los Angelesben.

A Csehországban gyakran dolgozó Agnieszka Holland játékfilmje Jan Mikolásek múlt századi cseh természetgyógyász életét és hányatott sorsát mutatja be. A forgatókönyvet Marek Epstein írta, a főszerepeket Ivan Trojan és fia, Josef alakítják.

A film világpremierje az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt és a világsajtóban nagyon pozitív recenziók jelentek meg róla, csehországi premierje óta pedig több mint 250 ezren nézték már meg nagyjából két hónap alatt. Agnieszka Holland alkotása legutóbb szeptemberben a szerbiai Palicson megtartott Európai Filmfesztiválon kapott díjat. A Sarlatán és a Václav Marhoul rendezte Festett madár filmeket jelölték az idei Európai Filmdíjra is, amelynek eredményét novemberben a sevillai filmfesztiválon hirdetik ki.

A múltban eddig két csehszlovák és egy cseh film kapott legjobb külföldi alkotásnak járó Oscar-díjat: az Üzlet a korzón (Ján Kádár és Emanuel Klos, 1965), a Szigorúan ellenőrzött vonatok (Jirí Menzel, 1967) és a Kolja (Jan Sverák, 1996).

Kép forrása: Mozinet

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Gondolatok a Prometheus és az Alien: Covenant című Scott-filmekről
Az első Veszprém-Balaton Filmpiknikről
Interjú Muszatics Péterrel, a Veszprém-Balaton Filmpiknik programigazgatójával
film

I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum I. Gyerek- és Ifjúsági Film Pitch Fórum
Új időpontban, meghosszabbított határidővel!

Más művészeti ágakról

Összehasonlító ideológiakritika az „Eddig minden rendben” és a „Lassú élet” kiállításokról
Háttérinterjú Böröcz Balázzsal, a Pilvax Studio alapító-vezetőjével arculattervezésről, művészetmenedzsmentről, vizuális kommunikációról
Interjú Ubrankovics Júlia színésznővel filmes és színházi szerepeiről, amerikai tapasztalatairól


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés