bezár
 

zene

2020. 10. 15.
Öt ősbemutató hangzik el a Studio5 koncertjén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Öt ősbemutató hangzik el a Studio5 koncertjén Öt ősbemutató hangzik el a Studio5 zeneszerzőcsoport Quodlibet című koncertjén szombaton a budapesti Godot Kortárs Művészeti Intézetben. A Quodlibet latin kifejezés, amelynek jelentése: ahogy tetszik. Olyan zeneművet jelöl, amelyben jól ismert dallamokat kombinál és sűrít össze az alkotója.

Bella Máté zeneszerző az M1 műsorában elmondta az alkotócsoportnak – Bella Máté, Kutrik Bence, Solti Árpád, Szentpáli Roland és Virágh András Gábor – ez a hetedik tematikus koncertje együtt, amelyet az új zene régi hangszerekkel szlogennel rendeznek meg, így a közönség olyan hangszereket hallhat, mint a viola da gamba, a szerpent és a csembaló. Az este folyamán megszólaló művek különböző kamaraformációkra készültek el. Az őt ősbemutatót egy szerző, Bartók Béla köti össze, mivel minden darab az ő műveire reflektál.

Studio5: Quodlibet

Virágh András Gábor elmondta, hogy azért is ígérkezik izgalmasnak az est, mert régi, azaz barokk hangszereken szólal meg a mai zene, így ők maguk is kíváncsiak, hogy az egyes zeneművek hogyan működnek a régi hangszereken, másrészt arra is, hogy az öt zenemű egymás után hogyan hat koncertélményként. A koncerten Szentpáli Roland Barbaro, Bella Máté Fons (Forrás), Kutrik Bence Magis Gratis (Szabadabban), Virágh András Gábor Canticum avium (Madarak éneke) és Solti Árpád Noktaberrationes (Noktaberrációk) című darabja hangzik el.

A koncert a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezésében valósul meg.

Képek forrása:  Studio5 Facebook

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A zenei paródia esztétikai problémái a 18. századi vokális zenében
Születésének századik évfordulójára
A 2021. február 21-i előadások

Más művészeti ágakról

irodalom

Értékelés, felolvasás, lazulás Értékelés, felolvasás, lazulás
SZÍN Szépírónők Évadzáró Buli
irodalom

Jól rontani Jól rontani
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 2. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés