bezár
 

irodalom

2020. 12. 15.
Hangoskönyvet ingyen a DIA oldalain
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hangoskönyvet ingyen a DIA oldalain Hatvan színész felolvasásában több tucat magyar irodalmi műből készült hangoskönyv a Digitális Irodalmi Akadémia jóvoltából. A Petőfi Irodalmi Múzeum idén tavasszal útjára indított kezdeményezése, a DIA Hangoskönyvek pályázat a koronavírus-járvány következtében munka nélkül maradt előadóművészek megsegítését célozta. A több mint négyszáz pályázóból hatvanan vettek részt az 59 hangoskönyv előadásában, a kiválasztásuk szakmai és szociális szempontok szerint zajlott.

A projektben részt vevő szerkesztő-dramaturgok a művészek kiválasztása során ügyeltek arra, hogy a felolvasó személye illeszkedjen a mű narrátorához, és tekintettel voltak a szociális szempontokra is, előnyben részesítve a szabadúszó művészeket és a kisgyermekeseket. A felolvasott műveket (kisregényeket, novellákat, emlékezéseket, sőt, gyermekmeséket) a DIA munkatársai választották ki. A szerzők túlnyomó részt DIA-tagok, vagy Térey-ösztöndíjasok: például Bartis Attila, Bodor Ádám, Háy János, Lackfi János és a tavaly elhunyt Térey János írásai hallgathatók meg. Az elmúlt hónapokban otthoni körülmények között rögzített, majd professzionális utómunkával, magas színvonalra hozott irodalmi felolvasásokat a múzeum december 1-jétől folyamatosan teszi közzé a YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán, továbbá a felvételek elérhetők a DIA honlapjáról is.

Az adventi időszakban eddig bemutatott kortárs műveket többek között Balsai Móni, Kárász Eszter, Murányi Tünde, Kálid Artúr és Varga Livius tolmácsolja. Szentestéig minden nap egy újabb művet tesz közzé a múzeum, mások mellett Gryllus Dorka, Hirtling István, Kamarás Iván és Simon Kornél előadásában. A projekt szakmai vezetője Cseicsner Otília dramaturg volt.

Szilasi László szövegeit Melkvi Bea olvassa fel
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

...traumák sem ártanak, ha alanyiságot szeretnénk...
irodalom

Az identitástörténet válsága Az identitástörténet válsága
Grecsó Krisztián: Magamról többet, Magvető Kiadó, 2020

Más művészeti ágakról

135 éve született Wilhelm Furtwängler
avagy tudósítás az interpretáció és az improvizáció határvidékérő
Zsolnai György: Spoiler. Esszék a minőségi sorozatok világáról
art&design

Ataraxia Ataraxia
A magyar performansz története 1966–2018 (8): Szerbiai magyar performansz: Kugla (1987), Aphasia Teátrum (1988–91)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés