bezár
 

art&design

2021. 01. 06.
Georgia O'Keeffe kiállítás Madridban, Párizsban és Bázelben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Georgia O'Keeffe kiállítás Madridban, Párizsban és Bázelben Az amerikai modernista festő, Georgia O'Keeffe életművét bemutató nagyszabású kiállítás nyílik áprilisban a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban. A tárlat anyagát szeptembertől Párizsban, jövőre pedig Bázelben is láthatja majd az európai közönség. Jóllehet Georgia O'Keeffe (1887-1986) művészi pályafutását és életművét Amerikában alaposan feldolgozták, Európában korábban nem szenteltek neki jelentősebb kiállításokat. A tervezett átfogó tárlat most lehetőséget nyújt rá, hogy az európai közönség is felfedezze az úttörő amerikai modernista életét és munkásságát - közölte az MTI a theartnewspaper.com művészeti portál cikkére hivatkozva.

A festőművész képeit április 20. és augusztus 8. között a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban mutatják be. Ezt követően az anyag Párizsba utazik, ahol a Pompidou Központban állítják ki szeptember 8. és december 6. között. Az európai körút a bázeli modern művészeti galériában, a Fondation Beyelerben zárul, ahol 2022. január 23. és május 22. között tekinthetők meg a képek.

A madridi kiállítás kurátora, Marta Ruiz del Árbol kiemelte, hogy O'Keeffe képeinek bemutatása az európai modernizmus történetében szerepet játszó három intézményben segít globális kontextusba helyezni a művész munkásságát.

O'Keeffe mintegy 80 alkotását láthatja majd a közönség a nagyszabású tárlaton. Az anyagban helyet kapott a New York Street with Moon (1925) című festménye és a Jimson Weed/White Flower No. 1 (1932) című képe is. Utóbbi a legdrágább festmény, amelyet aukción egy női festőtől valaha megvásároltak: 2014-ben a Sotheby's New York-i árverésén 44,4 millió dollárt (11 milliárd forintot) fizettek ki érte.

A Thyssen-Bornemisza Múzeum, amelynek öt O'Keeffe-festmény van a gyűjteményében, régóta tervezi ezt az átfogó kiállítást. Az amerikai művész az 1950-es években kétszer is járt Spanyolországban.

A 20. század egyik legjelentősebb művészeként számon tartott O'Keeffe élete nagy részét Új-Mexikóban töltötte. 1986-ban hunyt el 98 esztendős korában.

Fotó: Georgia O'Keeffe: Jimson Weed / White Flower No. 1; Georgia O'Keeffe Museum Facebook oldaláról

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Letnji bioskop Letnji bioskop
A magyar performansz története 1966–2018 (9): Szerbiai magyar performansz: Nyári Mozi (1988-89)
art&design

Ataraxia Ataraxia
A magyar performansz története 1966–2018 (8): Szerbiai magyar performansz: Kugla (1987), Aphasia Teátrum (1988–91)
art&design

Karanténba zárt vizuális napló Karanténba zárt vizuális napló
Birtalan Zsolt 40 nap (Karantén napló) kiállításáról
art&design

Urbánus sziklák lecsupaszítva Urbánus sziklák lecsupaszítva
Szabó Kristóf KristofLab kiállítása: Cserhalmi Luca megnyitó szövege

Más művészeti ágakról

135 éve született Wilhelm Furtwängler
építészet

Kincset érő kerámia Kincset érő kerámia
A Zsolnayak építészeti öröksége Budapesten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés