bezár
 

irodalom

2021. 01. 08.
Erős kezdés
Az ÉS friss lapszáma
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Erős kezdés A tavaly év végén megjelent karácsonyi duplaszám azt gondolom, elegendő olvasnivalót biztosított az ünnepekre. Az Élet és Irodalom idei elő száma január 8-án jelenik meg, benne Szaniszló Judit, Kontra Ferenc és Istók Anna tárcáival, valamint Kustos Júlia, Mesterházy Balázs verseivel, és Darvasi László paródiájában Szüts Miklós, Majtényi László, Halász Rita, Szvoren Edina, és Tolnai Ottó írásaival.

A friss lapszámból Darvasi-paródiákat emelném ki, elsőként Halász Ritáét, aki egy a 2020-ban publikált, Mély levegő című debütáló regényének témájához és szövegvilágához hasonló tárcával „jelent meg” a lapban, melynek címe: Nem szólok hozzád. Szikár, szorosan összehúzott története rövid mondatokból épül fel, amelyek csak a cselekmény körvonalait rajzolják meg, a részleteket az olvasó képzeletére bízzák. Ilyen például a következő mondat: „Azt mondom Zolinak, ha még egyszer fel akar akasztani a csillárra, nem szólok többé hozzá.” Ennek értelmezése során szóba jöhet a családon belüli erőszak, a kimerítő veszekedés, de a másik tehetetlenségének előidézése is. A tárca szürrealista elemeket hordoz, ám mégis tükrözi társadalmunk sablon-eseteit, azt, hogy két ember együtt marad akkor is, ha már nem jó a kapcsolatuk, a szülők különválását, azt, hogy ezt legfőképp a gyerek sínyli meg. „Halász” nem finomkodik, mondatai mégsem válnak direktté, túlírttá.

Fontosnak tartom Darvasi paródiái közt továbbá Szvoren Edina Apám verseket ír című tárcáját, amely az írói élet, főként a pályakezdés nehézségeit mutatja be. A fokozatosság a fő kiemelni valója, az, hogy egy kezdő szerző nem akarhat egyből a legmagasabbra törni, apránként kell felépítenie életművét. Bemutatja az utat a mű megszületésétől a kiadásáig, beszél a kapcsolatok fontosságáról, a jártasságról a szakmában. Arról, hogy az író ember családja hogyan viszonyul ehhez a munkafolyamathoz, hogy mennyi áldozatra van szükség a versek megírásához, ahhoz, hogy igazán jól sikerüljenek. Ír arról, hogy a szerzőnek türelmesnek kell lennie, egy-egy visszautasítás alkalmával újra és újra próbálkoznia, hiszen az írás folyamatos tanulás. Arról, hogy sosem szabad feladni, ez egy nehéz szakma, de a sikerek mellé nagy öröm jár.

Azt gondolom mindenképp érdemes belelapozni, hiszen a humor, az elgondolkodtató és szórakoztató történetek, megrázó versek mellett az Írók Boltja sikerlistája és A hét könyvei listák további kitűnő olvasmányokat ajánlanak.

nyomtat

Szerzők

-- Horváth Florencia --


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés