bezár
 

art&design

2021. 01. 23.
A Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt díjazottainak kiállítása a Tornyai-múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Vásárhelyi Őszi Tárlat kiemelt díjazottainak kiállítása a Tornyai-múzeumban A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat három kiemelt díjazottja- Szabó Klára Petra, Kármán Dániel és Gresa Márton - alkotásaiból rendeztek kiállítást a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban, tájékoztatta a közgyűjtemény az MTI-t.

A 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíjas alkotója, Szabó Klára Petra munkái a női nézőponton keresztül mutatják be az öntárgyiasítás megnyilvánulási gyakorlatait. A kiállítás címe, Solo a művészi magányra és egyedüllétre, a karantén miatti alkotói bezártságra utal. Témaválasztásával a művész saját példáján keresztül, önreflektív módon kérdez rá a női szerepekre, illetve a társadalomban betöltött helyük ambivalenciáira; Szabó Klára Petra önvizsgálata egyfajta mankóként is szolgál a nők általános identitáskereséséhez.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán nemrégiben végzett Kármán Dániel nyerte el 2019-ben a hódmezővásárhelyi önkormányzat és a Magyar Művészeti Akadémia által adományozott Rudnay-ösztöndíjat. A fiatal alkotó "valóságok közötti útra invitálja" Interrealism beszámoló kiállításának látogatóit. A képzőművész kiállított művein olyan képi struktúrákat jelenített meg, amelyek végeredménye legalább annyira festmény, mint amennyire grafika. A művész alkotásain tudatosan használja külön rétegként a raszterpontokat; e megoldással egyidejűleg tudja érvényre juttatni a grafikai és a festészeti indíttatást.

Flash címet viselő kiállításán Gresa Márton is a kettősséget állítja művei középpontjába. A hagyományos realista értékeket és festészeti módot a digitális képalkotás lehetőségeivel ötvözi, így hozva létre új rituálét. A Fiatal Festők Nívódíjával elismert alkotó meglátása szerint a virtuális már nem ellentéte a valóságosnak, ugyanis a virtuális világ már része a valóságosnak, így a mai kor embere nemcsak kölcsönhatásban van a technikai eszközökkel, hanem gyakran azok segítségével "éli mindennapjait".

A kiállított műveket a nagyközönség a járványügyi korlátozások feloldását követően láthatja, pénteken este azonban a tárlatok online megnyitóján, a múzeum videómegosztó csatornáján ízelítőt kaphat azokról.

Fotó:Tornyai János Múzeum

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés