bezár
 

színház

2021. 02. 10.
Csáth és démonai címmel tart online bemutatót a Vígszínház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csáth és démonai címmel tart online bemutatót a Vígszínház Csáth és démonai címmel tart online bemutatót a Vígszínház; a Csáth Géza művei alapján készült darabot február 13-án, szombaton, az író születésének évfordulóján tűzik műsorra a Vígstreamház közvetítéssorozatában.

A felvételről látható előadás eredeti levelekkel, naplóbejegyzésekkel, valamint Csáth Géza irodalmi műveivel és zenéivel próbálja megidézni egy polihisztor máig ható zsenialitását - olvasható a Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint kiemelik, Csáth Géza (1887-1919) egyszerre volt író, orvos, pszichoanalitikus, mellette festett és zenét szerzett, mindeközben a démonjaival is küzdött. Életműve hol eltűnik, hol visszatér az irodalmi köztudatba. Összetett személyisége és álomszerű motívumokkal sűrített írásai azonban a 19. és a 20. század fordulójának egyik megkerülhetetlen alakjává tették.

Szkéné színház

A Vígszínház előadása az író életén és művein túl az alkotáshoz való viszonyát és morfiummal való küzdelmét is bemutatja, valamint azt, miként reagáltak erre a körülötte élők, a családja. Az előadás ismertetőjében felidézik, hogy Csáth Géza, született Brenner József, kamaszként már zenét szerzett, festett, írni kezdett. 14 éves volt, amikor megjelent első zenekritikája, és novellát küldött a Jövendő című folyóirat főszerkesztőjének, Bródy Sándornak. A 20. század fordulóján fejlődésnek indult Szabadkán nevelkedett, de Pestre vágyott. Apja intelmét megfogadva, a biztos megélhetés érdekében orvosnak tanult.

Az egyetem mellett írt, a Budapesti Naplóban publikált, alapításától tagja volt a Nyugatnak. Az elsők között mélyült el Freud tanaiban, a pszichoanalízist értőn használta orvosi pályája során. Egész életében rettegett a halálos kóroktól, amelyekkel már fiatalon találkozott: ötéves volt, mikor édesanyja, tizenhat, amikor kishúga meghalt. Amikor tévesen tüdőbajt diagnosztizáltak nála, beadta magának az első adag morfiumot, és kezdetét vette az önként vállalt harc a démonokkal, amelyben végül alul maradt: fiatalon, a morfium tébolyában lelőtte feleségét, majd véget vetett életének.

A Vígszínház előadásában Csáth Gézát Horváth Szabolcs alakítja, az író testvérét Csapó Attila, a fiatal Kosztolányi Dezsőt Zoltán Áron, az idősebbet Hirtling István. Olgát, Csáth feleségét Szilágyi Csenge formálja meg, Kohn Gizellát, Csáth betegét Bach Kata, az anyát pedig Gilicze Márta alakítja.

További információ az előadásról a https://eszinhaz.hu/hu/eloadasok/elo/csath-202102131900 linken érhető el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Színház otthonról - Szúnyogok a National Theatre at Home online közvetítésében
színház

Egy történet akkor jó, ha…
A Szkéné Színház Köztünk marad színházi játékának december 4-i alkalmáról
Interjú Simkó Beatrixszal pályakezdésről, külföldi lehetőségekről, az alkotóművészet és az előadóművészet útjairól

Más művészeti ágakról

zene

Ha beoltottak, mehetsz koncertre, Izraelben
Tel Avivban szabadtéri koncertet szerveznek a Covid-19 ellen beoltottaknak
gyerek

Középpontban a képregény
Képregénypályázatot hirdet a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma
zene

A Filharmónia Magyarország közel 20 online koncertet kínál márciusban
Kínálatukban a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfónikus Zenekar is szerepel
film

Berlinale – sztárok nélkül
Se sztárok se közönség, így kezdődik a Berlinale


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés