bezár
 

art&design

2021. 02. 28.
Online kiállítás az LMBTQI+ közösség közép- és délkelet-európai történelméről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Online kiállítás az LMBTQI+ közösség közép- és délkelet-európai történelméről Az „Előbújó dokumentumok: A meleg és leszbikus közösségek története Közép- és Délkelet-Európában, 1945 – 1990” a Blinken OSA Archívum és a Háttér Archívum és Könyvtár közös online kiállítása, amely a térség LMBTIQI+ mozgalmak történetének hasonlóságait és különbségeit mutatja be a 20. század második felében.

A kiállítás jogi iratanyagok, sajtóbeszámolók, magán- és intézményi levelezések, művészeti alkotások és egyéb dokumentumok bemutatásával segítené a szexuális kisebbségekkel szembeni diszkrimináció megértését az 1940-es évek közepétől kialakuló kommunista, majd az 1990-es években demokratizálódó országokban, kiváltképp Kelet-Németországban és a Szovjetunióban. A kiállítás kitér e két ország homoszexualitással kapcsolatok felfogására, a szexuális kisebbségekkel való bánásmódjukra, valamint a meleg- és leszbikus szervezetek kialakulására.

A kiállítás készítői az idei év LMBT Történeti Hónaphoz szeretnének hozzájárulni. A Blinken OSA Archívum és a Háttér Archívum és Könyvtár együttműködése ez a „befejezetlen kiállítás”, ami az egy éves közös LMBTQI+ történelmi projekt első lépése. A kiállítók szeretnék meghívni a közép- és délkelet-európai LMBTQI+ közösségek tagjait is, hogy a projekthez csatlakozzanak  a témához kapcsolódó, saját szöveges vagy audiovizuális dokumentumokkal, fényképekkel. Ezekkel válik majd teljessé a kiállítás, amelyet 2022 februárjában remélhetőleg fizikai formátumban is láthatunk.

 A hozzájárulásokat a következő e-mail címre várják: records_uncovered@osaarchivum.org

A kiállítás online megnyitója 2021. február 26-án 17:00-kor lesz. A kiállítás ezt követően ezen a linken lesz elérhető.

 

A kép forrása: OSA Archívum

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Bevásárolunk kortárs művekkel
Erősödött a kortárs művek iránti érdeklődés és az online árverésekkel egy olyan réteg is megjelent a vásárlók között, amely korábban nem vett részt az élő aukciókon.
art&design

Gyíkok* Gyíkok*
A magyar performansz története 1966–2018 (10): Szerbiai magyar performansz: Aiowa csoport (1988-92)
art&design

Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek I. élőben és virtuálisan
aqb, ProjectSpace – Mátrai Erik: „Ellipszisek”
art&design

Hiányok viselete Hiányok viselete
Az Only Skin Deep kiállításról és a FERi feminista projektgaléria hiánypótló szerepéről

Más művészeti ágakról

Gondolatok a Cirkuszi Világnap délutánján
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Geometrizált humanizmus Geometrizált humanizmus
Interjú Ábel Tamás üvegművésszel sikerről, külföldi kapcsolatépítésről, magyarországi megélhetésről, valamint művészeti ága helyzetéről
J Blakeson: Fontos vagy nekem


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés