bezár
 

art&design

2021. 02. 28.
Online kiállítás az LMBTQI+ közösség közép- és délkelet-európai történelméről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Online kiállítás az LMBTQI+ közösség közép- és délkelet-európai történelméről Az „Előbújó dokumentumok: A meleg és leszbikus közösségek története Közép- és Délkelet-Európában, 1945 – 1990” a Blinken OSA Archívum és a Háttér Archívum és Könyvtár közös online kiállítása, amely a térség LMBTIQI+ mozgalmak történetének hasonlóságait és különbségeit mutatja be a 20. század második felében.

A kiállítás jogi iratanyagok, sajtóbeszámolók, magán- és intézményi levelezések, művészeti alkotások és egyéb dokumentumok bemutatásával segítené a szexuális kisebbségekkel szembeni diszkrimináció megértését az 1940-es évek közepétől kialakuló kommunista, majd az 1990-es években demokratizálódó országokban, kiváltképp Kelet-Németországban és a Szovjetunióban. A kiállítás kitér e két ország homoszexualitással kapcsolatok felfogására, a szexuális kisebbségekkel való bánásmódjukra, valamint a meleg- és leszbikus szervezetek kialakulására.

A kiállítás készítői az idei év LMBT Történeti Hónaphoz szeretnének hozzájárulni. A Blinken OSA Archívum és a Háttér Archívum és Könyvtár együttműködése ez a „befejezetlen kiállítás”, ami az egy éves közös LMBTQI+ történelmi projekt első lépése. A kiállítók szeretnék meghívni a közép- és délkelet-európai LMBTQI+ közösségek tagjait is, hogy a projekthez csatlakozzanak  a témához kapcsolódó, saját szöveges vagy audiovizuális dokumentumokkal, fényképekkel. Ezekkel válik majd teljessé a kiállítás, amelyet 2022 februárjában remélhetőleg fizikai formátumban is láthatunk.

 A hozzájárulásokat a következő e-mail címre várják: records_uncovered@osaarchivum.org

A kiállítás online megnyitója 2021. február 26-án 17:00-kor lesz. A kiállítás ezt követően ezen a linken lesz elérhető.

 

A kép forrása: OSA Archívum

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés