bezár
 

zene

2021. 03. 18.
A Szent Márton Bazilikában lesz Varga Tamás koncertje
A Pannonhalmi Főapátság nagyböjti koncertjén Bach szvitjei csendülnek fel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Varga Tamás több mint húsz éves nemzetközi szólókarriert tudhat magáénak mint a Bécsi Filharmónikusok szólócsellistája, aki az összes kontinensen megfordult már. Olyan világhírű karmesterekkel lépett fel, mint Giuseppe Sinopoli, Pinchas Steinberg vagy éppen Fischer Ádám. Kamarazenészként is elismert, számos európai fesztiválon, egyebek mellett a Bécsi Ünnepi Heteken és a Salzburgi Ünnepi Játékokon is fellépett.

Évek óta hagyomány, hogy nagyböjt idején koncertsorozatot szervez a Pannonhalmi Főapátság. Az is megszokott már, hogy minden évben a három alkalomból álló sorozat egyik estjét egy szólóhangszernek szentelik. Az azonban rendhagyó, hogy a hangverseny alatt a zeneművész egyedül, közönség nélkül játszik a Szent Márton Bazilikában. A főapátság zenei főtanácsadója, Erdődy Orsolya szerint a járványhelyzet szülte kényszermegoldás ugyanakkor – a zenei mellett – különleges vizuális élményt is nyújthat, amikor március 19-én Varga Tamás egyedül ül és játszik a páratlan szépségű és akusztikájú Bazilikában.

A csellóművész az elmúlt évtizedekben több mint harminc CD-t vett fel, de Bach hat szvitje az egyetlen, amelyet kétszer is rögzített. A márciusi koncerten ezekből hármat játszik majd.

A szvitek hat tételből állnak. Az első a bevezetés, ráhangolódás, utána öt úgynevezett tánctétel következik.Varga Tamás játékában pedig ezt tartja szem előtt. Így a közönség nem egy túlbonyolított előadásra számíthat, hanem egy felszabadult, könnyed „elmesélésre”.

A csellóművész szerint ugyanis egy koncert mindig arról szól, hogy elmesél valakinek egy történetet.

"Arra is figyelnem kell, hogy közönség nélkül is személyes maradjon a történet. Előadás közben kell magam elé képzelnem a hallgatóságot, akiknek mesélek” – vázolja a márciusi 19-i, pannonhalmi szólóest nehézségeit. A zeneszeretők ugyanis a pandémiás korlátozások miatt nem ülhetnek be a Szent Márton-bazilikába, hanem az interneten, élőben követhetik a koncertet. „Az ilyen alkalmakkal tartjuk a közönségben és magunkban is a lelket, hogy ne adjuk fel a reményt, hogy lesz még élő koncert.”

A csellista szerint a Bach-darabok jól illeszkednek a Bazilika ezeréves falai közé. A maga nemében mindkettő páratlan érték: egy zeneszerző olyan műveket alkotott, amelyeket évszázadokkal később is játszanak. Egy építész pedig olyan épületet hozott létre, amelyet egy évezred után is felkeresnek az emberek és megcsodálják. „Mindkettő az esztétikát képviseli, a zene a hallhatót, a Bazilika a láthatót” – fejti ki.

Fotó: Wikipédia

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés