bezár
 

zene

2021. 03. 20.
Meghalt James Levine sztárkarmester
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Meghalt James Levine sztárkarmester A The New York Times szerdai értesülése szerint elhunyt James Levin, a New York-i Metropolitan (Met) Operaház művészeti vezetője március 9-én a kalifornia Palm Springsben. – közölte a hvg.hu

James Levine négy évtizeden keresztül tevékenykedett a Metropolitan Operaházban, mint művészeti igazgató, több mint 2500 előadás vezénylését hagyva háta mögött.

Az amerikai sztárkarmester az ohioi Cincinettiben született Lawrence zenekarvezető és Helen Goldstein színésznő fiaként. Levine 4 éves korában kezdett zongorázni, és 10 évesen lehetősége nyílt előadni Mendelsshon no. 2-es zongoraversenyét a Cincinetti Szimfonikus Zenekarral. Az opera iránti szenvedélye már egészen kisgyermek korában megmutatkozott, ezért édesanyja megajándékozta egy miniatűr színpaddal, melyen bemutathatta egyéni produkcióit.

1964-1970-ig a clevelandi zenekar karmestere volt, majd 1971-ben debütált a Metben. Számos rendkívüli zeneszerző operáját vezényelhette - többek között Puccini, Wagner, Verdi és Strauss repertoárjából. Az Operaház énekesei valósággal imádták a karmestert. Együtt alkotott James Morris, Aprile Millo, Kathleen Battle és Maria Ewing művészekkel, nem utolsó sorban a világhírű tenorral, Placido Domingoval is.

James Levine az 1980-as években Fotó: Jack Mitchell

Levine 2016-ban Parkinson-kórja miatt lemondott posztjáról, ám még 2 éven át ő irányította a művészek képzését.

2018-ban szexuális zaklatás vádjának okán az ünnepelt sztárkarmester karrierje véget ért.

Fotó: Miguel Medina és Jack Mitchell

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A zenei paródia esztétikai problémái a 18. századi vokális zenében
A 2021. február 19-i előadások
A Nemzeti Filharmonikusok Fehér éjszakák koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés