bezár
 

irodalom

2021. 07. 10.
Érkezik Mesterházy Balázs Penészes Isten című verses regénye
Könyvajánló Mesterházy Balázs új művéhez
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Érkezik Mesterházy Balázs Penészes Isten című verses regénye A Kalligram Kiadó gondozásában jelenik meg Mesterházy Balázs immár 5. könyve, mely egy verses regény. A Penészes Isten című mű nem csak a műfaja miatt figyelemfelkeltő, mivel a megjelenített történet tematikája is sokszínű.

A Penészes Isten szerkesztője Mészáros Sándor, olvasószerkesztője pedig Toldi Veronika. Margócsy István a következőket fogalmazta meg a könyv fülszövegében:

„Mesterházy Balázs verses regénye két ember párhuzamos (vagy ellentétes?) történetét járja körül: egy ideggyógyintézetben egymás mellett él a fiatal drogos értelmiségi fiú és az idős, magának való, furán, alig érthetően beszélő vidéki férfi – s kezdeti idegenkedésük lassan egymásra hangolódásba torkollik. Kettős »fejlődésregényt« olvashatunk, amelynek az »életben« nincs jó vége – hacsak a költészet megszületését és elfogadását nem tekintjük ígéretnek: a beszéd és a megértés lassú és hosszú, állandóan alakuló keresésének folyamata egyszerre vezet el a nyelvi-költészeti megnyilvánulásig és a halálig: az ember eltűnésekor felhangzik hagyományának (hagyatékának?) költészete.

Penészes Isten borító

Mesterházy Balázs rendkívül érzékenyen és árnyaltan követi figuráinak életgesztusait és verbális próbálkozásait; verses regényének alapélménye és végkövetkeztetése: létezésünknek szabadnak »kellene« lennie, ám szabadságunknak mind testi (orvosi) meghatározottságunk, mind nyelvi-megnyilatkozási meghatározhatatlanságunk gátakat szab, s miközben a szabadság formáit keressük és váltogatjuk, egyre szorosabbra fonjuk magunk és társunk köré a hálót: »amikor azt hisszük, épp szabadulunk, csak a lakatjainkat igazítjuk meg«.

E kórházi történet elmesélése, átélése és megjelenítése messze túlmutat a kórház határain – nemcsak azt sugallja e verses regény víziója, hogy mindannyiunkban benne rejlik a betegség mozzanata is, hanem azt is, hogy a betegségnek akár súlyos állapota is magában őrzi a teljes emberség ígéretét, s a betegséggel (azaz önmagunkkal is) folytatott küzdelem olyan megszólalásokat eredményezhet, amelyeknek érvénye messze túlmutat bármely orvosi diagnózis és világmagyarázat általánosságán.

Hiszen e szép és megrendítő regény hőse »látta istent a kertben, ahogy oson, gúnyos mosollyal surran a falnál«."

A könyv borítóját Hrapka Tibor készítette és a borító alapjául szolgáló rajz Károlyi Zsuzsa műve.

Mesterházy Balázs eddig megjelent könyvei:

Szélen balzsam (versek, 2006)

Soha nem látott bálnák hangja (versek, 2017)

Gesztenye placc (novellaregény, 2018)

RANDOM (versek, 2019)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés