bezár
 

film

2021. 09. 02.
Velencei Filmfesztivál - Dupla vetítés a megnyitó előestéjén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Velencei Filmfesztivál - Dupla vetítés a megnyitó előestéjén Rendkívüli dupla vetítéssel várták a közönséget kedden, a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál megnyitójának előestéjén a mustra központjában, a Palazzo del Cinemában.

Délután az olasz filmrendező, Andrea Segre filmes naplóját mutatták be. A La Biennale di Venezia: il cinema al tempo del Covid a tavalyi, pandémia miatti korlátozásokkal megrendezett velencei filmmustra kulisszái mögé tekint. Mint Segre elmondta, a rövid filmes naplót nem nevezné filmnek, inkább élőben készített feljegyzéseknek a filmfesztivál és a mozitörténet egy váratlan fejezetéről.

Este Nino Manfredi Csoda olasz módra című 1971-es filmjének felújított kópiájával tiszteleg a fesztivál a színész-rendező előtt születésének századik évfordulója alkalmából.

A fesztivál szerdán kezdődik a Lidón. A szervezők tájékoztatása szerint a pandémia miatti biztonsági intézkedéseket nagyon szigorúan veszik: az akkreditált látogatók és a közönség védelme érdekében ellenőrzik a WHO által jóváhagyott vakcinával való beoltottságot, illetve elkérik annak igazolását, hogy valaki átesett a Covid-19-en, vagy 48 órásnál nem régebbi negatív koronavírusteszttel rendelkezik. A fesztivál vetítései és rendezvényei csak a fenti igazolások alapján kiállított zöld útlevéllel (Green Pass) látogathatók - írták a mustra honlapján.

Alberto Barbera fesztiváligazgató korábban elmondta, hogy idén 59 ország filmjeit vetítik, az amerikai filmek és sztárok is visszatérnek a mustrára. A versenyprogramban 21 alkotás szerepel, köztük a fesztivált szerdán megnyitó Madres paralelas, a spanyol filmrendező, Perdo Almodóvar filmje Penélope Crúzzal a főszerepben.

A fesztivál fődíjáért, az Arany Oroszlán-díjért küzdő produkciók között lesz még mások mellett Ana Lily Amirpour fantáziafilmje, a Mona Lisa and the Blood Moon, Maggie Gyllenhaal The Lost Daughter című filmje, Paul Schrader The Card Counter című bűnügyi filmje, Paolo Sorrentino É stata la mano di Dio című új produkciója és Jane Campion The Power of the Dog című westernje is.

Tavaly Chloé Zhao A nomádok földje című filmje nyerte el az Arany Oroszlán-díjat. Idén a kínai származású rendező a nemzetközi zsűriben foglal helyet, amelynek elnöke az Oscar-díjas dél-koreai rendező, Bong Dzsun Ho lesz.

Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmje ugyancsak Velencében debütál a Filmkritikusok Hete elnevezésű rendezvényen, amely a filmfesztivál független, párhuzamos szekciója. A magyar rendező alkotása hat további produkcióval szerepel a szekció versenyprogramjában.

A 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 11-én zárul.

A négyzetes kép forrása: wikimedia.org

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Katával útkeresésről, a színházi és filmes alkotásmódok különbségeiről, külföldi tapasztalatokról
Valdimar Jóhannsson: Bárány
Bakony Alexa: Tobi színei
Interjú Menyhei Szabolcs visual effects artisttal a sikerhez vezető eltökéltségről, tanulni vágyásról és tudatos karrierépítésről

Más művészeti ágakról

színház

Utasok színház és élet mezsgyéjén Utasok színház és élet mezsgyéjén
A Káli holtak a Katona Kamrában
art&design

Néptelen közterek bámulják a szobrokat Néptelen közterek bámulják a szobrokat
Kolozsi Bea Közterek-sorozat című kiállításának megnyitóbeszéde
A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Balatoni Sándor
színház

Mese kicsiknek és nagyoknak Mese kicsiknek és nagyoknak
Beszélgetés Huzella Júliával a Tíztőlmeséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés