bezár
 

film

2021. 10. 15.
Miniesemény lesz idén a Primanima
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tavaly elmaradt Primanima fesztiválra nevezett alkotások bemutatása céljából született meg a rendhagyó Primanima Mini, amely a Budaörsi Animációs Bázison zajlik október 20. és 24. között. A felnőtteknek és gyerekeknek szóló rövidfilmvetítések mellett, animációs és grafikai foglalkozások, valamint nyílt nap várja a látogatókat.

Az eseményen hazai és nemzetközi fiatal animációs alkotók rövidfilmjeit vetítik (diák-, diploma- és elsőfilm kategóriákban), melyek között ismét számos fesztiválsiker lesz. A Cannes-ban debütáló Tamou egy identitáskeresés története a 20. századi Marokkóban, feszültséggel teli hangi atmoszférával; a szintén itt bemutatott mexikói Mitchelle Tamariz filmje, az Amikor elindulunk a határátlépés komplex kérdéseit lírai szimbolikával teszi átélhetővé. Társadalmi szatíra és formanyelvi bravúr is jellemzi a brit Tony Auberg munkáját, A rakást. Az Annecy-ban fődíjat elnyerő közönségkedvencet, az orosz Naked című filmet is láthatják majd a nézők, amelyben Kirill Khachaturov a motion capture technikát használja fel, hogy egy egyedi látásmódú, a valóságot és a fantáziavilágot összemosó, „utópisztikus realista” filmet hozzon létre.

Tamou

Hagyományteremtő szándékkal a fesztivál ismét nagy hangsúlyt fektet az animációs dokumentumfilmekre, hiszen ennek a két formának a keverése egyre inkább foglalkoztatja a pályakezdő filmeseket. A Locarnót, Torontót és Ottawát megjáró brazil Hús öt különböző nő történetét beszéli el, mindegyiket más-más animációs technikával illusztrálva. A szaklapok szerint Oscar-esélyesnek tartott svájci Kéreg érzékeny, szikár vizuális nyelvvel, vázlatszerű rajzokkal dokumentálja egy idősotthon életét. Shoko Hara rendkívüli emberi viszonyokat dolgozott fel az animáció, dokumentumfilm és az abszurd segítségével. A Csak egy srácban három nő osztja meg intim pillanatait a sorozatgyilkos Richard Ramirezzel való kapcsolatukról és vonzalmukról, akivel az elítélése után levelezni kezdtek.

peel

Kéreg

A Primanima Minire érkezők széles merítést kapnak a magyar animációból is, hiszen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és az Illyés Művészeti Akadémia műhelyei is képviselik majd magukat. A fesztiváldíjakat sorra gyűjtő Pá, kis panelom!, A forrás és a torony vagy a Helfer mellett, újabb MOME-s diplomafilmek, mint a szarajevói fesztiválra is beválogatott Reduction és az Annecy-ban zsűri díját elnyert Avant is láthatóak lesznek.

Pá, kis panelom!

A gyerekeknek szóló mesevetítések három korosztályt, az óvodásokat, az alsó és felső tagozatosokat szólítják meg. Itt lesz látható a vibrálóan színes Miért nincs a csigáknak lábuk? című rajzfilm, amiben a meztelen csigák igyekeznek lépést tartani az élet rohamos tempójával a pénzügyi válság kellős közepén. Aliona Baranova Berlinalén startoló filmjében, a Falevélben egy kislány segítségével a hatalmas tengerész visszatalál a gyerekkori emlékeihez – a mese rögtön őszi hangulatba varázsol mindenkit. Fontos és tanulságos történeteket mesél el a Boldog Nagymamákat az idősek iránti szeretetről, valamint a Matilda és a tartalék fej a szülői elvárásokról és a gyerekek iskolai terheiről.

Falevél

Második alkalommal lesz Primanima Teen, vagyis kifejezetten tinédzsereket érintő filmek vetítése, melyet segítő beszélgetés követ majd a program védnökével, Peer Krisztina ifjúsági szakpszichológussal. A program összeállításában fontos szerepe volt annak, hogy a filmek egy köztes nyelvet nyújtsanak fiatalok és felnőttek között, a serdülő és az őket körülvevő társadalom között. Így nem csak kamaszoknak szólnak, hanem azoknak is, akik érteni szeretnék az ő világukat. A barátság, a másikhoz való kapcsolódás, a bántalmazás, a krízishelyzetek megélése mind-mind olyan témák, melyekről nem könnyű beszélgetni, ugyanakkor elengedhetetlen a róluk való közös gondolkodás. A filmek és a beszélgetés ebben igyekeznek a látogatóknak segíteni. A válogatásban látható lesz az Oscar-kvalifikált To the Dusty Sea bábanimáció, amelyben két testvér küzd meg a szüleik válásával, a Devil in the Pocket pedig a csoportnyomás és a bullying kérdését járja körül.

A Primanima Teen programra iskolás csoportok jelentkezését is várják a szervezők a nora@babter.hu címen.

devil

Devil in the Pocket

A vasárnapi családi nyílt napon a mese- és Prima Teen vetítések mellett bemutatják a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér, vagyis a BABtér életét. A gyerekek az animációs és grafikai játszóházban tanulhatnak kreatív trükköket, a felnőttek pedig bepillanthatnak a BABtér képzési portfóliójába, köztük a rajzakadémiába, a művészeti előkészítőbe, a művészeti műhelybe, valamint a diákok alkotásait is kiállítják.

Bemutatkozik a nagyközönségnek a Primanima Print House is, ahol a sokszorosított grafika hagyományos és kortárs művészeti technikáit lehet megismerni és elsajátítani. A részletes program már elérhető a BABtér honlapján, a Facebook-eseményhez pedig itt lehet csatlakozni.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Enyedi Ildikó: A feleségem története
Interjú Fabricius Gáborral
Tarek Boudali: 30 nap maximum
Interjú Gábor Bencével, a Volt egyszer egy képregény alkotójával

Más művészeti ágakról

színház

Jurányi - Betekinteni egy beláthatatlant Jurányi - Betekinteni egy beláthatatlant
Egy független színházi alkotóbázis hétköznapjai
art&design

Mizújs, magyar design? Mizújs, magyar design?
10+1 design kísérlet a Fészek Galériában
Interjú Varga Judittal a siker lehetséges jelentéseiről, a zenei egyetemek szerepéről és a női zeneszerzők helyzetéről
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés