bezár
 

art&design

2021. 11. 25.
Génkapocs II. kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Génkapocs II. kiállítás Génkapocs II. címmel látható kiállítás csütörtöktől az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) Gyulai Pál utcai székházában, Budapesten. Az új tárlat fókuszában az inspiráló, példamutató, értékteremtő család áll. A kiállítás anyagát a szervezők a szentendrei Farkas dinasztiától kapták, akik ezer szálon kapcsolódnak a művészet számos formájához: szobrászathoz, festészethez, zenéhez, fotó- és textilművészethez.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a kultúra és művészetek elhivatott támogatójaként kiállítássorozatot szervez, hogy ezzel is segítse a tehetséges művészek széles körben való megismertetését. A MANK Nonprofit Kft-vel közös, Staféta elnevezésű új programsorozatuk első kiállítását Génkapocs II. címmel szerdán a Támogatáskezelő székházának (1085 Budapest, Gyulai Pál utca 13.) aulájában nyitották meg.

A magyar képzőművészet történetében számos olyan családdal találkozhatunk, amelyben egy-egy gyermek folytatta a szülő hivatását, de olyan dinasztiával, amelyben négy generáció szinte valamennyi tagja a művészet területén tevékenykedik, alig.

Tardy Annát, a kiállítás kurátora elmondta: Rákossy Anikó festő- és grafikusművész és férje, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett szobrászművész, Farkas Ádám nemcsak folytatták a szüleiktől örökölt mesterséget, és építettek megkérdőjelezhetetlen jelentőségű életművet, de családjukkal példát is állítottak arról, hogyan lehet tehetséges gyermekeket olyan környezetben nevelni, ahol az alkotás anyanyelv.

A Támogatáskezelő kiállításán Rákossy Anikó gazdagon burjánzó képterei, Farkas Ádám a természet geometriájából és esztétikájából merítkező szobrai, Farkas Zsófia amorf bronz- és alumíniumfigurái, Farkas Borbála a pamut melegségét és a geometria szigorát szembeállító textilképei és Strauss Emma hagyományokra, szokásokra reflektáló fotográfiái vallanak a különleges családról. Műveiken keresztül bemutatják, hogyan szövődnek össze a különböző módokon megnyilvánuló, autonóm, mégis összetartozó művészi világok.

A tárlat az aktuális járványügyi szabályozások szerint tekinthető meg november 25-től január 6-ig. A rendezvény fővédnöke Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár, aki mellett a kiállításmegnyitón köszöntőt mondott Monszpart Zsolt, a Támogatáskezelő főigazgatója és Feledy Balázs művészeti író.

Farkas Ádám, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth- és Munkácsy-díjas érdemes művész nemzetközileg is elismert szobrászatát a természet szeretetéből és tiszteletéből táplálkozó idealizmus jellemzi. Rákossy Anikó alkotásait belső tájképeknek tekinti, festményeit ismétlődő absztrakt motívumokból és meleg, pasztell színharmóniákból építi fel.

A házaspár első gyermeke, Farkas Borbála, aki franciaországi tanulmányait követően kezdte el igazán textilművészeti munkáját, művészetére nagy hatással volt a francia életvitel, textil-, és lakáskultúra. Testvére, Farkas Zsófia művészete az angolszász műanyagszobrászat eszmeiségével mutat rokonságot, szobrászatával egy sajátos, szinte meseszerű világot teremt. Fia, Barakonyi Brúnó zenéjével színesítette a családi tárlat megnyitóját, míg Farkas Borbála lánya, Strauss Emma fotóival járult hozzá a kiállításhoz.

A négyzetes kép forrása: www.facebook.com/alkotomuveszet.hu/

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról A felhő mögött – A digitális technológia anyagiságáról
Beyond the Cloud című csoportos kiállítás: Schneider Ákos megnyitóbeszéde
art&design

Ki kell erőszakolnunk, hogy sikítson az a műanyag Ki kell erőszakolnunk, hogy sikítson az a műanyag
Interjú Borsos Lőrinc művészpárossal az eddig elért eredményekről, az alkotói én fejlődéséről és a magyar művészek kitörési lehetőségeiről
art&design

A techno mint életérzés A techno mint életérzés
Utózengés: a Techno Worldsről az Art Quarter Budapestben

Más művészeti ágakról

irodalom

Beszélgetés vége : ( Beszélgetés vége : (
Bódi Péter: Hype, Kalligram, 2021.
építészet

Kiállítótér egy erődben Kiállítótér egy erődben
Egy látogatásra érdemes új célpont
Tiszeker Dániel: Nagykarácsony
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap A Desiré Fesztiválról – Szabadka, harmadik nap
Desiré Central Station 2021 – The History and You


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés