bezár
 

art&design

2022. 04. 21.
Vincze Ottó kiállítása a Szentendrei Képtárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vincze Ottó kiállítása a Szentendrei Képtárban Vincze Ottó Munkácsy-díjas képzőművész új kiállítása Kifutó modellek címmel nyílt meg a Szentendrei Képtárban. Az IKON kiállításán szerepet kapnak a 90-es években újra felfedezett anyai örökség vizuális elemei, a szabás/varrás eszközei, az oktatókönyvek és a szabásminták izgalmas ábrái, a divatrajzok elegánsan egyszerű, abszurd, talányos helyzetbe hozott figurái. 

Vincze Ottót, a Vajda Lajos Stúdió vezető egyéniségét, a sokat emlegetett szentendrei szellemi közeg és választott ’tanítói’ – mint például Deim Pál, Bereznai Péter, feLugossy László – segítették autodidaktából professzionális művésszé válni. Monomániásan precíz mérnöki pontossága, a hűvös, racionális gondolkodás, a geometria, a logika, a rend, az arány és bűvös masinák iránt tanúsított érdeklődése az intermediális művészet felé hajtotta, amely azonban a mondriani, malevicsi természeti, humán alapú konstruktív-szürrealista festészetből és a város „motívumközpontú” spirituális hagyományaiból nőtt ki. Az IKON kiállítására készülő új műveivel kapcsolódik a korábbi családi örökségül kapott szabásminták háttértartalmakat elrejtő/feltáró vizuális világához. Kép-installációi és a térben megjelenő felnagyított varróeszközei, objektek és grafikák együtteseiben úgy jelenik meg az ember, mint a tárgyak teremtő szelleme, aki örömét leli a talányos szerkezetek újra-meg újragondolásában.

A Munkácsy-díjas képzőművész Kisvárdán, 1964-ben született, Szentendrén él és dolgozik. Számos díjat nyert, többek között: 1993–1996 között Derkovits ösztöndíj, 2003 Kunststiftung Stuttgart ösztöndíja, 2009 Cité Internationale des Arts ösztöndíja, Párizs, 2010 Victor Vasarely ösztöndíj, Párizs. Munkái megtalálhatóak a Ferenczy Múzeum, a Janus Pannonius Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria modern kori állandó kiállításában.

Fotó: Deim Balázs

Kifutó modellek 
Vincze Ottó kiállítása 2022. április 10-től június 5-ig, csütörtöktől vasárnapig 10-18 óra között látogatható, további információ itt. Kurátor: Muladi Brigitta.
Helyszín: Szentendrei Képtár •  IKON, 2000 Szentendre, Fő tér 2-5.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Hegyi Lóránddal

Más művészeti ágakról

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés