bezár
 

art&design

2022. 05. 01.
Olescher Tamás kiállítása a Műcsarnokban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Olescher Tamás kiállítása a Műcsarnokban Olescher Tamás (1954–2021) festőművész, díszlettervező és performer a hetvenes években a magyar underground művészi élet ismert alakja és egyik szervezője volt, mígnem a nyolcvanas években Nyugat-Németországba költözött. Frankfurtban élt, tanult és alkotott, ekkoriban elsősorban kortárs zenei műsorokat szerkesztett, színházi-, zenei- és tánc előadásokat rendezett. 1988-ban tért vissza Magyarországra, és hamarosan létrehozta a képzőművészet, néptánc, zene és videó alkalmazásán nyugvó, összművészeti tevékenységet folytató Multi Média Színházat. Alkotóművészeti tevékenysége mellett 1995-től haláláig eredményesen vezette a Vízivárosi Galériát.

Korai festményeire főként az absztrakt expresszionizmus volt jellemző, a figuralitás főként kollázsaiban jelent meg. Hazatérését követően alakította ki jellegzetes, szimbolikus stílusát. Élete során mindvégig a káoszból a harmóniába tartó transzcendentális rendet kutatta, képei életigenlést, optimista hitet sugároznak. Művei spirituális tartalma azonnal szembeötlik a közérthető, tradicionális jelképrendszer felhasználásával készült, világosan komponált, színgazdag festményein. Motívumrendszere bőven merít a keresztény ikonográfiából, de ugyanígy a folklórból és a világvallások jelképeiből is. A festményeinek leginkább visszatérő elemei a kör, ellipszis, mandala, kereszt, gyertya, hal és a különféle virágmotívumok. Olescher Tamás munkái megtalálhatók a hazai és külföldi köz- és magángyűjteményekben, a Műcsarnok tárlata elsősorban a tavaly elhunyt művész hagyatékából válogat.

Az igazságnak és a szeretetnek
Olescher Tamás kiállítása 2022. április 27. és május 29. között látogatható a Műcsarnokban. A kiállítás kurátora: Rockenbauer Zoltán. 
Helyszín: Műcsarnok • 1146 Budapest, Dózsa György út 37.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés