bezár
 

art&design

2022. 05. 14.
Nemzetközi művészeti kiállítás nyílik Drezdában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nemzetközi művészeti kiállítás nyílik Drezdában Nemzetközi kiállítást rendez az EU4ART Európai Egyetemi Szövetség 2022. május 6. és június 19. között Drezdában. A Transitioning című tárlat a budapesti, drezdai, rigai és római művészeti egyetem hallgatóinak alkotásait mutatja be. A kiállítás az EU4ART Szövetség első szakaszának zárókiállítása.

Az EU4ART a Magyar Képzőművészeti Egyetem kiemelt projektje, amivel az Európai Unió Európai Egyetemek programjához kapcsolódik az egyetlen képzőművészeti profillal rendelkező egyetemi szövetségként. Az Allianz jelenlegi – pilot – stádiumban négy egyetem szövetségét foglalja magába, a drezdai Hochschule für Bildende Künste, a római Accademia di Belle Arti di Roma, a rigai Latvijas Mākslas Akadēmija, és a szövetséget vezető intézmény, a Magyar Képzőművészeti Egyetem.

Az EU4ART egyike a 41 „Európai Egyetemnek”, azaz az európai felsőoktatási intézményeket tömörítő transznacionális szövetségnek. Jelenleg csak egy művészeti egyetemeket és egy filmakadémiákat tömörítő szövetség létezik.

Az „Európai Egyetemek” az ERASMUS+ programon keresztül 6 millió euróval finanszírozott egyetemi szövetségek, amelyek célja, hogy új struktúrákban erősítsék az európai kutatást és oktatást, hogy azok megfeleljenek az Európa előtt álló kihívásoknak. Németországban a DAAD (Német Felsőoktatási Csereszolgálat) évente további 250 000 eurót biztosít ezeknek a szövetségeknek.

Az EU4ART Szövetség olyan együttműködési utakat kutat, amelyekre korábban nem volt példa a művészeti felsőoktatás területén. A szövetség kínálata révén a hallgatók új struktúrákban tanulhatnak. Az EU4ART kiemelkedő szerepet tölt be az Európai Egyetemek rendszerében: az alulról építkezésre törekszik, ahol a fiatalabb generációkat is bevonják a fejlesztésekbe. Ez a megközelítésmód különösen dinamikussá teszi az EU4ART programot.

Az „EU4ART Differences” projekt 2021 januárjában indult, a Horizont 2020 programból 2 millió eurós támogatással, hároméves időtartammal. A program elsősorban a (művészeti) kutatás területén a struktúrák és a tartalom fejlesztésére összpontosít.

A 2022 novemberében kezdődő új finanszírozási szakaszban további négy művészeti egyetem csatlakozik a szövetséghez: elsőként a Strasbourgi Művészeti Akadémia (HEAR, La Haute École des Arts du Rhin) és az Uniarts Helsinki (University of the Arts Helsinki). 2025 novemberében a szövetséget további két dél- és kelet-európai partner teszi teljessé.

A Transitioning című kiállítás megnyitójára 2022. május 5-én 19 órakor kerül sor. Az eseményen Michael Kretschmer, Szászország tartományi miniszterelnöke és Dirk Hilbert, Drezda polgármestere mond beszédet.

A Transitioning kifejezés a mozgásra utal. Übergang – Transition – Passagio – Transizione – Átmenet – Pāreja. Összefogja a társadalmi, térbeli és időbeli dimenziókat. Magába foglalja a látókör tágítását és a mélyebb gondolkodást.

A kiállítás határokat átlépő művészeti megközelítéseket egyesít, amelyek így önmagukon is túlmutatnak, s a tárlat híd lehet a múltból a jelenbe és a távoli jövőbe.

A koronavírus-járvány ellenére az EU4ART jelentős munkát végzett az elmúlt két évben. Nemzetközi digitális előadássorozatokat hoztak létre, analóg nemzetközi workshopokat tartottak, fejlesztették a tantervi stratégiákat, szimpóziumokat és kiállítási projekteket valósítottak meg.

A Transitioning című kiállítás megnyitóját megelőzően, május 5-én 11 órakor  sajtótájékoztatót tartanak Drezdában. A sajtóesemény lehetőséget nyújt az EU4ART Szövetség tevékenységének mélyebb megismerésére. Megszólalnak a szövetség egyetemeinek rektorai, hallgatói és kurátorai is. A résztvevők megvitatják, miért fontos az oktatás, a tudás továbbadása a társadalmi fejlődés vonatkozásában.

Bővebb információ az EU4ART Szövetségről itt, illetve a Magyar Képzőművészeti Egyetem honlapján található.

A négyzetes kép forrása: Anja Schneider fotós

 

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés