bezár
 

art&design

2022. 06. 21.
Egy napom címmel Dél-Koreában nyit kiállítást a Néprajzi Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy napom címmel Dél-Koreában nyit kiállítást a Néprajzi Múzeum Egy napom címmel 2022. június 17-én nyílik a Néprajzi Múzeum időszaki kiállítása a Szöuli Történeti Múzeumban. A látogatók fotók, filmek, tárgyak segítségével nyerhetnek bepillantást három gyerek életén keresztül a 20. és a 21. század elejének Magyarországába. A tárlat csendes, zárt világokból, kis közösségekből érkező történeteivel egyetemes kérdéseket vet fel, és elgondolkodtat egymástól távoli kultúráink hasonlóságáról és különbözőségéről. A kiállítás a két múzeum közötti hosszú távú szakmai együttműködés első állomása.

A kiállítás egyik fontos eleme Szöllősy Kálmán (1887–1976) fotóművésznek, az úgynevezett „magyaros” stílus egyik mesterének a fotósorozata. Az 1920-as évek közepétől meghatározó alkotókat felsorakoztató fotográfiai irányzat számos képviselőjétől őriz felvételeket a Néprajzi Múzeum. A stílust a csendéletek, portrék mellett sajátos beállítások és témák: idillikus magyar tájak, városképek és hangsúlyos szerephez jutó folklorisztikus, néprajzi zsánerképek jellemzik. 1936-ban Szöllősy Kálmán fotósorozatott készített egy boldogi kislány, Püspöki Örzse napi teendőiről. A fényképekkel elmesélt kedves történet egy angol oktatási magazin, a Pictorial Education számára mutatta be egy átlagos hétköznap eseményeit: hogyan indul a kislány az iskolába, milyen az iskolai élet, mit csinál délután Örzse a ház körül, hogyan étkezik együtt a család. A másik két főszereplő, Petrovics Dorottya és Kovács Peti mai fiatalok, Boldogon, illetve Törökkoppányban, egymástól 250 km távolságra élnek. Csak a kiállításban „találkoznak”, de nem véletlenül: közös bennük, hogy mindkettőjüknek fontos településük hagyományainak tisztelete és megőrzése. Dorottya és Örzse története szorosabban kapcsolódik, hiszen mindkét lánynak egy iskolai napját követhetjük végig Boldogon – a jelenben ezúttal saját és családi fényképeken. A Petiről forgatott film pedig egy népi játékot mutat be, amit gyermekként a nagyapja is játszott: a paprikázást. A tárlat a játék kellékeit és az akkori viseletet is megismerteti a látogatókkal, a fotók mellett tárgyak és kisfilmek segítségével.

A csendes, zárt világokból, kis közösségekből érkező történetek általános emberi kérdéseket vetnek fel. Ki vagyok én? Mi tesz engem azzá, aki vagyok? Miben hasonlítok és miben különbözöm másoktól? Mi számomra az élet értéke? Három magyarországi gyerek dokumentált hétköznapjain keresztül most a szöuli közönség is felteheti a saját kérdéseit, megadhatja a saját válaszait, elgondolkodhat egymástól távoli kultúráink hasonlóságáról vagy éppen különbözőségéről. 

A megnyitó után a kiállítás kurátorai, Koltay Erika és Éliás István szakmai beszélgetésen vesznek részt a Szöuli Történeti Múzeum munkatársaival, a szöuli múzeum képviselői pedig augusztusban látogatnak Magyarországra. A kiállítással hosszú távú szakmai együttműködés veszi kezdetét a két múzeum között.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Háttérinterjú Balogh Máté Andrással, a kortársPRos Kft. és az Art is Business Egyesület alapítójával a kulturális és a forprofit szféra egymásra találásáról, igényekről és lehetőségekről
art&design

Retrospektív írás az „Osztapenko maradhat? – Köztéri politikai szoboráthelyezések Budapesten 1990–1993 között” című kiállításról
Beszélgetés Kecső Endrével művészetről, varázslatról és a vidéki alkotói létről

Más művészeti ágakról

Interjú Illés Mártonnal zenei energiákról, a kortárs zene helyzetéről, tanulmányokról
A Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza című előadás a Kolibri Színházban
A Poszthumanizmus és... sorozat újabb eseménye
színház

Mary Shelley - Nick Dear Frankensteinje a Budapest Bábszínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés