bezár
 

art&design

2022. 07. 07.
Elhunyt Méhes László festőművész, grafikus
A művészt 78 évesen érte a halál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Méhes László festőművész, grafikus Elhunyt Méhes László avantgárd festőművész, grafikus. A nemzetközileg elismert művészt 78 évesen kedden, a franciaországi Bry-sur-Marne-ban érte a halál - tudatta az MTI-vel testvére, Méhes Balázs szerdán.

Méhes László 1944-ben született Budapesten. A budapesti Képzőművészeti Gimnáziumban Viski Balás László, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán pedig Bernáth Aurél tanítványa volt. Az 1967-ben diplomát szerző művész részt vett az Iparterv 1968-as kiállításán, ahol objektjeivel került a figyelem középpontjába, majd a csoport következő évi tárlatán is képviseltette magát. Az 1969-ben bemutatott Hétköznap című művét a magyar fotórealista festészet első megjelenéseként tartja számon a művészettörténet.

A festőművész 1971-ben állított ki először Párizsban, a Fiatalok Biennáléján. 1979-től Párizsban, valamint a francia fővároshoz közeli Torcyban élt. 1992-ben képzőművészeti magániskolát alapított Torcyban.

Még tanulóéveiben kialakította lírai, szürrealisztikus stílusát, mellyel hamarosan a Csernus-féle szürnaturalizmushoz csatlakozott (Szentendrei háztetők, 1964). Önálló felületkezelési technikákat kísérletezett ki. Időközben az amerikai pop-art is hatott rá. Szokásává vált, hogy miniatűr képeket festett, valamint festékmaradványokból, ásványokból, apró tárgyakból kollázsokat, kis üvegdobozokat állított össze.

Az 1970-es évek elején konceptuális műveket és akciófotókat készített, környezeti és társadalmi problémák (Gyeptégla oázis, 1970; Három meditáció a legkisebb térre, 1972), valamint a tűz és a víz témája foglalkoztatták (Tűz-víz akció; Paragrafuslágyítás, 1971).

A képzőművész 1967-től kezdve festett és rajzolt hiperrealista képeket, amelyek közül a Langyosvíz-sorozat 1970-től magyar vonatkozásban radikális társadalomkritikai tettként is értékelhető, míg Franciaországban az első amerikai fotórealistákkal egy időben keltett feltűnést.

Több önálló kiállítása volt Budapesten, Párizsban, Tokióban. A Műcsarnokban 1999-ben volt egyéni tárlata. Csoportos kiállításokon vett részt 1971-től több alkalommal Párizsban, Budapesten többek között a Magyar Nemzeti Galériában (1991, 1993, 1993), az Ernst Múzeumban 1993-ban, a Műcsarnokban 1997-ben. Munkásságát 1995-ben a Salon de Maisons-Laffitte nagydíjával ismerték el.

Méhes László képei a hazai közgyűjtemények közül a Magyar Nemzeti Galériában, a Szombathelyi Képtárban és Pécsett, a Janus Pannonius Múzeumban is megtalálhatók. Több párizsi múzeum és közgyűjtemény is őrzi munkáit.

Méhes László franciaországi temetéséről később intézkednek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Neked már megvan a heti Praedád?
Neked már megvan a heti Praedád?
Neked már megvan a heti Praedád?
art&design

Beszámoló a Poszthumanizmus és képzőművészet című beszélgetésről

Más művészeti ágakról

Adalékok Harnoncourt Máté-passiójához
Interjú az idei Év Gyerekkönyve Díj egyik HUBBY különdíjasával, Pacskovszky Zsolttal
Kerékgyártó Yvonne: Együtt kezdtük
Vaktérkép


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés