bezár
 

film

2022. 08. 12.
9. Skandináv Filmfesztivál az Art+ Cinemában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
9. Skandináv Filmfesztivál az Art+ Cinemában Szeptember 1–7. között 9. alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált a budapesti Art+ Cinemában. A fesztiválon egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra az Art+ Cinema két mozitermében. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek színesítik.

A budapesti helyszín (Art+ Cinema mozi, 1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.) mellett idén első alkalommal öt vidéki helyszínen is lesz Skandináv Filmfesztivál, egyedi programokkal és helyárakkal. A szombathelyi Agora Savaria Filmszínházban, és a szolnoki TISZApART moziban szeptember 1–7. között, a szegedi Belvárosi Moziban szeptember 1–7. és 10–14. között, a debreceni Apolló Moziban szeptember 5–7. között, a pécsi Apolló Moziban szeptember 5–8. között lesz látható a skandináv film színe-java.

A programban öt fesztiváldíjas és fesztiválkedvenc skandináv alkotás premier előtt látható. Először a Skandináv Filmfesztiválon látható Magyarországon a cannes-i fesztivál Arany Pálma-díjas alkotása, Ruben Östlund A szomorúság háromszöge című svéd fekete komédiája; a Janne Teller nemzetközi bestselleréből készült, Semmi című dán tinidráma; az idei cannes-i Un Certain Regard versenyszekció egyik meglepetésfilmje, a Rosszul vagyok magamtól című norvég fekete komédia; valamint a legjobb kritikákat kapó Isten földje című izlandi történelmi dráma. Emellett az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma versenyszekciójában szereplő és ott az európai mozik hálózatának Europa Cinemas Label-díját elnyert izlandi tinédzserdráma, a Csodálatos teremtmények is az országos mozipremier előtt látható a fesztiválon. Valamennyi film az ősz és tél folyamán kerül országszerte a magyar mozikba.

A 75. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában Ruben Östlund A szomorúság háromszöge című alkotása a zsűri egyhangú döntése alapján kapott Arany Pálmát. Östlund ezzel második Arany Pálma-díját nyerte el, és több alkotóval együtt holtversenyben a legsikeresebb cannes-i díjazottá vált – három Arany Pálmát még senki nem nyert a fesztivál történetében. A társadalomkritikus svéd vígjátékban egy óceánjáró utazóközönsége és legénysége kerül erkölcsi és etikai megpróbáltatások sora elé, a társadalmi normák határait feszegetve. A szenzációs filmben mások mellett az Oscar-jelölt világsztár, Woody Harrelson is fontos szerepet játszik. A szomorúság háromszöge a fesztivált követően várhatóan szeptember 22-én kerül a magyar mozikba – feliratos és szinkronizált változatban egyaránt.

A Semmi Janne Teller azonos című regényének filmfeldolgozása. A dán regény hatalmas vitát váltott ki, előbb tiltották Dániában, majd egyenesen kötelező olvasmánnyá tették az iskolákban. Sokan a 21. századi A Legyek Urának tartják a művet, amely a mai fiatalok pszichéjébe enged betekintést, roppant fajsúlyos társadalmi kérdéseket és problémákat vet fel, s többek között azt a kérdést teszi fel, hogy mi az élet értelme. A Semmi október 20-án kerül országszerte a mozikban – szinkronizált és feliratos változatban egyaránt.

A rangos cannes-i verenyszekcióban, az Un Certain Regard programban volt a világpremierje az Isten földje (Godland) című drámának, az izlandi Hlynur Pálmason történelmi filmjének. A 19. században egy dán pap izlandi templomépítésének történetét elmesélő történelmi alkotás nagyszerű kritikákat kapott, s várhatóan december 1-én kerül a magyar mozikba.

A Rosszul vagyok magamtól ugyanebben a versenyszekcióban szerepelt, és egy olyan nőről szól, aki a figyelem középpontjában szeretne lenni, ezért betegségeket is képes magának előidézni, hogy a sajnálatot kiváltsa barátaiból. A Rosszul vagyok magamtól november 24-tól látható országszerte a mozikban.

A Csodálatos teremtmények főhőse egy tinédzser a zord Izlandon, aki három hozzá hasonlóan különc sráccal barátkozik össze. A fiú életében először érzi azt, hogy tud kapcsolódni másokhoz, főleg a bandavezér fiúhoz, Addihoz. Addi a saját démonaival küzd és látomásai vannak. A film szeptember 8-án kerül országos moziforgalmazásba.

A fesztiválon Q-ügyosztály maraton is lesz, a Jussi Adler-Olsen regényfolyamának valamennyi eddigi filmje műsorra kerül: a Nyomtalanul, a Fácángyilkosok, a Palackposta, A 64-es betegnapló és a Hajtóvadászat.

A 9. Skandináv Filmfesztivál programjában dokumentumfilmek is szerepelnek. Közülük az egyik legizgalmasabb minden bizonnyal a jegesmedvékről és sarkvidékről szóló norvég Queen without Land című díjnyertes darab; a The Man Who Played with Fire című svéd dokumentumfilm pedig a világhírű író, Stieg Larson örökségét és életművét mutatja be, aki a Millenium-trilógia révén vált nemzetközi sztárszerzővé.

A Best of összeállításban többek között olyan korábbi skandináv sikerfilmekkel találkozhat a közönség, mint Anders Thomas Jensen kultfilmje, a Mads Mikkelsen főszereplésével készült Az igazság bajnokai; az izlandi fekete komédia, A fa alatt; illetve a többszörös díjnyertes dán thriller, az Oscar-nevezett A bűnös. Újra látható lesz Hans Petter Moland svéd fekete komédiája, Az eltűnés sorrendjében és a rendező Ezüst Medve-díjas rendezése, a Lótolvajok; valamint a nemzetközi bestsellerből készült, kétszeres Oscar-jelölt Az ember, akit Ovénak hívnak. A fesztiválon ismét műsoron lesz a Bárány című izlandi dráma, A boldogság íze című dán romantikus dráma, a dán Családi karácsony című fekete vígjáték, valamint Az élet napos oldala című svéd fekete vígjáték.

A fesztivál együttműködő partnerei a Dán Nagykövetség, a Norvég Nagykövetség, a Svéd Nagykövetség, a Svéd Filmintézet, a Norvég Filmintézet, a Dán Filmintézet és a Skandináv Ház, a Skandináv Filmfesztivál támogatója a Nemzeti Kulturális Alap (NKA).

A fesztivál filmjei eredeti nyelven, magyar és/vagy angol felirattal lesznek láthatók.

A budapesti programfüzet elektronikusan itt tekinthető meg.

A jegyértékesítés augusztus 11-én kezdődött az Art+ Cinema mozipénztárában, valamint a mozi weboldalán. A jegyárak a Lugosi terem előadásaira egységesen 900 forintba, a Kertész terem vetítéseire 600 forintba kerülnek.

Négyzetes kép a leadben: Vertigo Média kft.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Ilyen volt az idei Szemrevaló Filmfesztivál
Brandon Cronenberg: Végtelen víztükör
Hu Bo: An Elephant Sitting Still
Velencében láttuk Reisz Gábor legújabb filmjét

Más művészeti ágakról

Kiss Judit Ágnes: Egy nőalak szürke kontúrja
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
gyerek

Budapesten, Debrecenben és Szegeden 2024. januárjában
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés