bezár
 

art&design

2022. 08. 28.
Bejelentették a szegedi Táblaképfestészeti Biennálé díjazottjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bejelentették a szegedi Táblaképfestészeti Biennálé díjazottjait Online eseményen jelentették be a kortárs magyar festészetet reprezentáló XIX. Táblaképfestészeti Biennálé idei díjazottjait szombaton.

Kozma József, a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke felidézte, a Táblaképfestészeti Biennálét 1983 óta szervezik meg Szegeden, a Nyári Tárlattal éves váltásban. A kiállítást immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Reök-palotában. Szeged városának díját idén Verebics Katalin festőművésznek ítélte oda a zsűri - közölte az elnök. Nátyi Róbert, a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) vezető kurátora emlékeztetett rá, az előző biennálét a pandémia miatt csak az online térben rendezhették meg, így négy évnek kellett eltelnie, hogy ismét a Reök-palota szecessziós épületében mutathassák be a kortárs magyar festészet több mint száz alkotását.

A művészettörténész kifejtette, a központban az elmúlt másfél évtizedben végzett következetes munka eredményeként Szegeden a magyar kortárs művészet iránt elkötelezett intézmény jött létre, a Táblaképfestészeti Biennálé pedig egyre inkább a mai hazai festészetet reprezentáló tárlattá vált. A vasárnapig látható kiállításon bemutatott mintegy 120 festményt több mint hatszáz jelentkező - az elmúlt két évben készült - alkotásai közül választották ki. A díjak odaítélése során a szakmai zsűri sokféle szempontot értékelt: egyaránt tekintettek volt a művészek életpályájára, a bemutatott alkotások újszerűségére, a festők stílusteremtő képességére, s arra is, ha műveikkel aktuális eseményekre reagáltak - mondta Nátyi Róbert, s hangsúlyozta, a díjazottak a magyar festészet élmezőnyébe tartoznak. A REÖK elismerését Fürjesi Csaba festőművésznek ítélte oda a zsűri, a Csongrád-Csanád megyei Önkormányzat díját Pirk László érdemelte ki. A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismerésével pedig Ázbej Kristófot jutalmazták - közölte a kurátor.

A kép forrása: artfacts.net

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Neked már megvan a heti Praedád?
Neked már megvan a heti Praedád? 07.04-07.17
Első alkalommal adták át a Jerger Krisztina-díjat

Más művészeti ágakról

„A paradicsomot akkor ismerjük fel, amikor elveszítjük, a fészket akkor, ha kiesünk belőle.”
Elmesélhető múltról és megélhető jelenről Gabriela Adameşteanuval és Esther Kinskyvel a Dunafeszten


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés