bezár
 

art&design

2022. 09. 27.
Maradjon köztünk: Szemelvények Révész László László művészetpedagógiai tevékenységéből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Maradjon köztünk: Szemelvények Révész László László művészetpedagógiai tevékenységéből Révész László László festő, performer, díszlettervező és forgatókönyvíró 2009-től tavaly tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig oktatott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A nemzetközileg is jelentős, unikális, intermediális keretek közt mozgó művész a Festő Tanszék osztályvezető mestere, egyetemi docense, doktori témavezetője is volt. A Maradjon köztünk című kiállítást tiszteletlerovás gesztusa mellett az életmű fontos szeletének, az oktatói tevékenységnek láthatóvá tétele motiválta.

A kiállítás arra keres választ, hogy Révész László László nyitott, performatív látásmódú edukációs közegéből a művészhallgatók milyen alkotói attitűdökkel kerültek ki, milyen preferált médiumokkal, tematikákkal foglalkoztak. Salamon Júlia, a kiállítás egyik kurátora kiemelte:

„A Révész László László művészetpedagógiai tevékenységét bemutató kiállítás az életmű láthatóságával kapcsolatos restanciákra szeretne reagálni, annak adott – helyszín szempontjából is releváns – szeletét bemutatni. Fontos lehet kiemelni, hogy ez a hiánypótló kezdeményezés alulról szerveződve, az egykori kollégáktól és hallgatóktól indult el.”

A Maradjon köztünk című kiállítás Révész oktatási módszereibe ad betekintést: legyen szó az oktató és hallgató közötti szakmai kapcsolódás, bizalmi viszony (maradjon köztünk) nem magától értetődő fontosságáról, vagy a nézőpontváltásra való képesség átadásáról. A kiállítás az életmű kiemelt darabjainak és Révész oktatással kapcsolatos feljegyzéseinek bemutatása mellett egy izgalmas művészeti nyomozás is, mivel a Képzőről régebben kikerült művészek, ex Révész-osztályosok meghívására épít. A tárlat rendszerét egykori Révész-tanítványokkal készült interjúk határozzák meg, melyekben kollektív tapasztalat és emlékezet mentén rajzolódnak ki a mesterre jellemző alkotói attitűdök, feladattípusok vagy épp a humor helye az alkotómunkában. A Maradjon köztünk kiállításon láthatóvá válnak az egymást váltó osztályközösségek legfontosabb közös nevezői: a filmhez, videóhoz való viszony, a művészetfelfogással és művészszereppel kapcsolatos intézményi szocializáció.

Maradjon köztünk
A kiállítás megnyitója 2022. október 8-án, este 18:00 órakor kezdődik a Barcsay-teremben. Ezután a tárlatot december 17-ig láthatják az érdeklődök a Képzőművészeti Egyetem nyitvatartási idejében, azaz hétköznaponként 8:00 és 18:00 között.
Kurátorok: Czene Márta, Dorsánszki Adrienn, Salamon Júlia, Szabó Attila.
Helyszín: Barcsay-terem, Magyar Képzőművészeti Egyetem • 1062 Budapest, Andrássy út 69-71.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés