bezár
 

irodalom

2022. 09. 28.
Múlt, jelen, jövő a Kutatók Éjszakáján az Országos Széchényi Könyvtárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múlt, jelen, jövő a Kutatók Éjszakáján az Országos Széchényi Könyvtárban Európa-szerte szeptember utolsó péntekén (idén szeptember 30-án) rendezik meg a Kutatók Éjszakája elnevezésű ismeretterjesztő estet a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. A rendezvényre az Országos Széchényi Könyvtárban(OSZK) kerül sor, amely a tudás tárházaként a magyar kulturális örökség hagyományos (papíralapú) és modern (elektronikus) könyvtári dokumentumainak, valamint a világhálón megjelenő hazai webes tartalmaknak a megőrző és közvetítő intézménye. A látogatók szeptember 30-án 17 órától megismerhetik a könyvtárban végzett feladatok széles skáláját, emellett különleges ismeretekhez juthatnak. 

Az OSZK-ban őrzött könyvek, újságok, kéziratok és egyéb dokumentumok rengeteg titkot, a történelmi, művelődéstörténeti ismereteinket gyarapító, esetenként felülíró részletet rejthetnek, ezért ezek kutatása kiemelt jelentőséggel bír. Kiemelkedően fontos a könyvtárba került Petőfi-hagyaték, a márciusi ifjak nyomdokába induló online séta vagy akár egy-egy, a könyvrestaurálás során fellelt nyom.

Mindezek mellett láthatók lesznek századfordulós amatőr fotók, munkatársaink révén megismerhetünk egy 1900-as kiszivárogtatási ügyet, és egy 19. századi tudós levelezésén keresztül bepillanthatunk hősünk életébe. Egy kivándorlási történet kapcsán megtudjuk, mi az a kézirattári fond, és hogy történelmi szempontból miért különösen fontosak a kamera előtt elmesélt hétköznapi történetek. Arra is fény derül, hogy a webaratásból hogyan lesz kenyér.

Előadásaink nemcsak a múltra, hanem a jelenre és a jövőre is reflektálnak. A nemzeti bibliotéka modern gépekkel felszerelt digitalizáló műhelyében magával a folyamattal és annak kihívásaival is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A részletes program a könyvtár honlapján olvasható, regisztrálni pedig itt lehet.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés