bezár
 

színház

2022. 09. 30.
15 éves a KVTársulat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2022 őszén kezdi meg 15. évadát a KVTársulat. A 2007 óta folyamatosan működő független társulat, amelyet női alkotók alapítottak és vezetnek,  tudatos  választásként legtöbbször nőket érintő témákat dolgoz fel. A két alapító színésznő, Száger Zsuzsa és Urbanovits Krisztina által vezetett független alkotócsoport már tizenöt éve feszeget tabutémákat, foglalkozik hiánypótló témakörökkel, kényes kérdésekkel, bátran és szabadon beszél a nők helyzetéről. Női társulat, amelynek előadásai a férfiakról is szólnak érzékenyen, nyitottan, rengeteg humorral. Mindig a jelenre reagálnak, arról beszélnek, ami itt és most körülöttünk történik.

Tizenöt év - 22 kortárs ősbemutató. A huszonkét bemutató között szerepel a társulat által írt kortárs magyar szöveg, a kortárs dráma világhírű női szerzőinek – Yasmina Reza, Caryl Churchill, Elzbieta Chowaniec, Annie Baker – ősbemutatója, illetve klasszikus művek újrafogalmazása. Több száz előadás, több ezer néző a másfél évtized eredménye. Budapesten és szinte mindegyik vidéki városban, valamint számos külföldi országban is megfordult a KVTársulat. Hazai és külföldi fesztiválszereplések és négy fesztivál díjnyertes előadás a tizenöt év mérlege. Eddig. 2022-ben pedig elnyerték a Kiállok érted című előadással az EMMI 2021 Társadalmi Innovációja díját.

Szkéné színház

A KVTársulat az ünnepi évadra két premierrel is készül. Az első bemutató az Apertúrával (egykori K2) közösen létrehozott Felhőkakukkvár című előadás látható majd a Gólem Központban, 2022. október 24-én. A darabot Arisztophanész ókomédiái nyomán Fábián Péter írta és rendezi.

Novemberben pedig összművészeti projekt készül „Ne bánts!” címmel. A több helyszínt is bevonó eseménysorozat a bántalmazás témáját járja körül új megközelítésben.

A társulat által elnyert díjak:

·         12 hét - 2014-es ASSITEJ Kaposvári Gyermek és Ifjúsági Biennálé Köznevelési Különdíj

·         Függésben - 2015-ben  8.  Gyermek-és Ifjúsági Színházi Szemle legjobb ifjúsági előadásért járó  EMMI Államtitkárság Díja

·         Kiállok érted – 2016, 9.  Gyermek-és Ifjúsági Színházi Szemle-versenyprogram

·         MÉDEIA – 2019, 29. THEALTER – Különdíj

·         Miért lett. R úr ámokfutó? – 2021 MOST Fesztivál, Legjobb stúdióelőadás

·         Kiállok érted – 2021 HIGHLIGHTS OF HUNGARY jelölés

·         Kiállok érted – 2022 EMMI 2021 TÁRSADLAMI INNOVÁCIÓJA DÍJ

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés