bezár
 

zene

2022. 10. 12.
A Le Concert de la Loge és az Orfeo Zenekar a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Le Concert de la Loge és az Orfeo Zenekar a Müpában Október 25-én a Le Concert de la Loge és az Orfeo Zenekar ad koncertet a Művészetek Palotájában 19:30-as kezdettel. A koncert online is megtekinthető lesz – írja a mupa.hu.

A londoni szimfóniák komponálása idején hatalmas zenekar állt Haydn rendelkezésére, csaknem kétszer nagyobb, mint ami manapság megszokott e repertoár esetében. Az Orfeo Zenekar és a Le Concert de la Loge közös produkciójában Julien Chauvin vezetésével egyesülnek a két együttes zenészei – a Haydneum így az eredeti hangzásbeli élményt kívánja feleleveníteni közönsége számára a jól ismert műveknek ebben a rendkívüli formában való tolmácsolásával.

Joseph Haydn Johann Peter Salomon impresszárió meghívására érkezett Londonba, és itt komponálta tizenkét utolsó szimfóniáját, életművének monumentális darabjait, az úgynevezett Londoni szimfóniákat (No. 93-104; 1791-1795). Ezek a művek nemcsak szimfonikus zenéjének csúcsát jelentik, hanem a kor nyilvános koncertjeinek törekvéseit is kifejezik: hatalmas zenekar állt Haydn rendelkezésére, e repertoár esetén a manapság megszokottnál csaknem kétszer nagyobb, a fúvósok számát például megduplázták. A Haydneum ezt a hangzásbeli élményt kívánja feleleveníteni, amikor a jól ismert műveket egészen rendkívüli előadásban tolmácsolja. A 100. („Katona”) és a 101. („Óra”) szimfónia mellett két operanyitány is szerepel a programban, mindkettő a Párizsi Opera megrendelésére készült, az egyik Salieri Horatiusok (1786), a másik Cherubini Démophoon (1788) című operájából való. Mindkét itáliai születésű művésznek – egyikük Bécsben, másikuk Párizsban telepedett le – alkalma nyílt találkozni Haydnnel, akinek a zenéjéből inspirációt merítettek.

A kép forrása: mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés